Middenin de Sportheldenbuurt ligt sinds vrijdag het grootste skatepark van Nederland. Op 3.100 m2 kunnen zowel beginners als gevorderden, skateboarders, BMX’ers en inline skaters zich  uitleven. Eindelijk zijn de hekken rondom het enorme park weg en kunnen de skaters nu los. Jammer genoeg zonder feestelijke opening wegens corona, maar dat maakt het enthousiasme er niet minder om.

Foto’s Paulina Renaud

Het skatepark op Zeeburgereiland is onderdeel van de Urban Sportzone in het hart van de Sportheldenbuurt. De skatebaan is bedacht door de skatescene en heeft verschillende onderdelen voor beginners en (ver)gevorderden. De tegeltableaus waarmee de baan is aangekleed, zorgen er bovendien voor dat het geheel er ook nog eens prachtig uitziet.

Het idee voor een skatepark op deze plek kwam van Stan Postmus van Skatemates. In 2015 kreeg het voorstel groen licht voor ontwikkeling van het gemeentebestuur. Het Deense bureau Glifberg+Lykke is vervolgens aan de slag gegaan met het ontwerp van de baan.

Voor de aankleding van de baan ontwierpen Arno Coenen en Iris Roskam een prachtig tegeltableau. Zij zijn bekend van onder andere de panelen in de Markthal in Rotterdam en de Oersoep in de Dampassage.

Ook aan de niet-skatende bezoekers is gedacht. Het park rondom de Sportzone is ontworpen in de Engelse landschapsstijl. Er komen natuurlijke kronkelpaadjes en heuveltjes in telkens wisselende groene omgevingen met bomen, een trimbaan en sport- en speeltoestellen voor alle leeftijden. In de toekomst komen naast het park nog openbare sportvelden.

De Urban Sportzone is onderdeel van een park dat samen met de omwonenden is uitgedacht. De volledige Urban Sportzone is medio volgend jaar klaar.