Home BoekvandeWeek Boekenkeus van deze week: ‘De poort’ van Soseki Natsume

Boekenkeus van deze week: ‘De poort’ van Soseki Natsume

0

18 Onlangs las ik de Japanse klassieker De poort van Soseki Natsume, die wordt gezien als de inspirator van niemand minder dan Haruki Murakami. Natsume neemt je mee terug in de tijd, naar het Japan van begin twintigste eeuw.

Na vele omzwervingen belanden Sosuke en zijn vrouw Oyone in Tokio waar zij een bescheiden bestaan leiden. Door gebeurtenissen uit het verleden leven zij erg op zichzelf en kinderloos. Desondanks hebben ze het goed samen. Dat dreigt echter te veranderen wanneer ze plotseling de verantwoordelijkheid krijgen voor Sosukes jongere broer Koroku die bij ze komt wonen en wil studeren, ook al heeft Sosuke daar de middelen niet voor. Daarnaast verslechtert Oyone’s gezondheid om niet helemaal duidelijke redenen.

Door de veranderde omstandigheden komt Sosuke voor emotionele dilemma’s te staan. Hij lijkt deze niet met anderen te kunnen of willen delen en in zijn zoektocht naar zingeving neemt hij uiteindelijk zijn toevlucht tot een zen tempel waar hij een aantal dagen verblijft. Dit levert hem niet op wat hij had gehoopt en zo blijft hij zoekende. ‘Hij was gekomen opdat ze voor hem de poort zouden opendoen. Maar de poortwachter stond aan de andere kant en liet zich niet eens zien als hij aanklopte. Hij hoorde alleen een stem die zei: ‘Kloppen zal niet helpen. Doe zelf open en treed dan binnen.’

De poort werd vertaald door Luc Van Haute, de vaste vertaler van Murakami. Van Haute is Japanoloog en heeft zelf onlangs een interessant boek, Japan, geschreven waarin hij een ander, diverser beeld van Japan schetst aan de hand van ruim dertig jaar persoonlijke ervaringen met Japan en haar inwoners.

_____

De poort is geschreven door Soseki Natsume,
vertaald door Luc Van Haute en
verschenen bij uitgeverij Karakters
Sharon Perlee is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145