Home BoekvandeWeek Boekenkeus van deze week: ‘De vervlogen helft’ van Brit Bennett

Boekenkeus van deze week: ‘De vervlogen helft’ van Brit Bennett

0

38 Ik ben gezegend met twee zussen. We zijn zeer hecht en als er met een van hun iets zou gebeuren of ik zou ze jaren niet zien zou ik niet weten wat ik zou moeten doen. Ik zou ontroostbaar zijn. In De vervlogen helft verliezen tweelingzussen door de keus van een van de zussen elkaar uit het oog. Toch zullen ze heel hun leven afvragen hoe het met de ander gaat en voelen zij zich verloren zonder de ander.

De tweelingzussen Desiree en Stella Vignes zijn elkaars spiegelbeeld. Op zestienjarige leeftijd lopen ze samen weg van de kleine, zuidelijke zwarte gemeenschap waarin ze zijn opgegroeid, maar al snel scheiden hun wegen. Eenmaal volwassen, lijkt hun spiegelbeeld te zijn vervlogen. Niet alleen de invulling van hun dagelijks leven verschilt, alles is anders: hun families, hun gemeenschap, hun identiteit.

Jaren later vinden we een van de zussen met haar zwarte dochter in hetzelfde zuidelijke stadje dat ze ooit probeerde te ontvluchten. De ander gaat door het leven als witte vrouw en vertelt haar witte echtgenoot niets over haar verleden. Maar gescheiden door vele kilometers en evenzoveel leugens blijft het lot van de tweeling vervlochten. Wat zal er met de volgende generatie gebeuren, wanneer de paden van hun eigen dochters kruisen?

De vervlogen helft is een prachtig en ontroerend familieverhaal over zussen die ondanks dat ze hun eigen weg kiezen nooit los van elkaar komen.

De schrijfster Britt Bennett groeide op in Zuid-Californië en debuteerde in 2016 met het boek The Mothers. De vervlogen helft is haar tweede roman.

_____

De vervlogen helft is geschreven door Brit Bennett
vertaald door Lidwien Biekmann
verschenen bij uitgeverij Hollands Diep
Lisa Fase is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145