Home BoekvandeWeek Boekenkeus van deze week: Stephen King: ‘Als het bloedt’

Boekenkeus van deze week: Stephen King: ‘Als het bloedt’

0

23 In het titelverhaal If It Bleeds raakt Holly van Finders Keepers, een organisatie waar zij en haar collega’s fungeren als privédetectives voor voornamelijk huis-, tuin- en keukenkwesties (vermiste honden worden opgespoord, maar ook criminelen worden aan de kraag getrokken richting het politiestation), verzeild in opnieuw een spannende achtervolging van een buitenstaander. Holly wordt namelijk gegrepen door een verschrikkelijke ramp op televisie: op een school zijn tientallen leerlingen omgekomen nadat er een bom is afgeleverd aan de balie. En daar was één verslaggever verdacht snel bij.

Waar ik eerder in een boekverkopersbespreking voor de website van Athenaeum Boekhandel over De buitenstaander schreef dat het bovennatuurlijke element van de thriller wat krampachtig waren, had ik daar bij If It Bleeds geen last van. Was dat omdat ik De buitenstaander al gelezen had? Of zit het nieuwe verhaal nét wat beter in elkaar? Door het korte verhaal als medium te gebruiken weet King de spanning in een hoog tempo op te bouwen en weer weg te laten ebben. Maar ook probeert hij misschien minder uit te leggen: de dingen zijn gewoon zoals ze zijn.

In tientallen pagina’s weet hij een hele wereld neer te zetten, wekt hij karakters tot leven en gebeurt er ook nog iets spannends en onverwachts. In Mr. Harrigan’s Phone word je bijvoorbeeld getransporteerd naar de wereld van een opgroeiende knul in een typisch Amerikaans dorpje die een oude rijke man voorleest. Wanneer de man overlijdt begint het verhaal eigenlijk pas echt, want de telefoon die bij hem in zijn kist ligt blijft maar overgaan. Ook jaren nadat de batterij eigenlijk al leeg had moeten zijn.

If It Bleeds is de zoveelste King die ervoor zorgt dat je nét te lang in bed blijft liggen lezen terwijl je eigenlijk al had willen slapen. Heb je je nog nooit aan de thriller gewaagd? Deze verhalen zijn een uitstekende eerste keuze. Geen bloed, geen gore, geen slapeloze nachten, maar wél een randje. Een heerlijk spannend verrassend koninklijk randje.

_____

If it Bleeds is geschreven door Stephen King
in het Nederlands verschenen bij Meulenhoff als Als het bloedt
vertaald door Annemarie Lodewijk
Kay Brugmans is boekverkoper bij Athenaeum Roeterseiland, Roetersstraat 41