Home BoekvandeWeek Boekenkeus van deze week: ‘The Great Godden’ van Meg Rosoff

Boekenkeus van deze week: ‘The Great Godden’ van Meg Rosoff

0

33 Bij temperaturen boven de dertig graden verdraag ik weinig meer dan een zwembad in mijn nabijheid, een groot glas ijskoude limonade en een niet al te ingewikkeld boek. Een boek dat je ook in sluimerstand nog tot je kunt nemen en waar je toch door geboeid blijft. Meg Rosoffs nieuwste (young adult)roman voldoet aan die eisen.

Het verhaal is redelijk eenvoudig; een gezin met vier kinderen propt zichzelf en hun bagage net als elke zomer in de auto voor een zomer aan de Engelse kust. Maar, zo lezen we al gauw, deze zomer wordt alles anders. Want ditmaal logeren in een nabijgelegen huisje de twee zoons van een bekende maar in de vergetelheid rakende actrice, de broers Godden. Waar de jongste zoon en dochter van het gezin hun aandacht respectievelijk aan vleermuizen en paarden besteden, zijn de oudere dochters voornamelijk geïnteresseerd in het wel en wee van de jongens. De ene broer windt iedereen om zijn vingers, de ander lijkt schuw en onbenaderbaar.

Wat volgt is een serie intriges, verteld vanuit het perspectief van één van de tienerdochters. Waar ze aanvankelijk verontwaardigd het flirtgedrag van haar zus becommentarieert, moet ze al gauw toegeven dat de charme van de verschillende Goddens haar evenmin koud laat.

Vooral de zomerse sfeer (denk: ’s ochtends, ’s middags én ’s avonds de zee in duiken; alle maaltijden buiten nuttigen; diverse flessen wijn die te pas en te onpas ontkurkt worden) en de bijdehante blik van de ik-persoon maken Rosoffs laaste roman een buitengewoon plezierige leeservaring. Zelfs als de emoties groots zijn en de gebeurtenissen grotesk, denk ik: ach, het is zomer, de nuchterheid komt later weer.

_____

The Great Godden is geschreven door Meg Rosoff
is verschenen bij Bloomsburry
Katty Gerez Heemstra is boekverkoper bij Linnaeus Boekhandel, Middenweg 29