Home Overzicht Hittegolf? Hier zijn de leuke plekken om te zwemmen en af te...

Hittegolf? Hier zijn de leuke plekken om te zwemmen en af te koelen

0

Verkoeling opzoeken en zwemmen, dat is wat je wil. Het is al weer een paar dagen heel warm en inmiddels is het echte een hittegolf. Oost heeft twee officiële zwemlocaties in open water: Strand IJburg en Diemerpark. Maar er zijn veel meer mogelijkheden met prima zwem- en andere koele plekken in de buurt. We zijn op zoek gegaan en we zetten ze voor je op een rijtje.

Foto Mari Soppola.

Indische Buurt | Flevoparkbad

Nummer één zwemplek in Oost is het Flevoparkbad met prachtige, grote zonneweiden. Naast het 50 meter bad is er een ondiep bad voor kinderen – met glijbaan  en speeleiland – en ook nog eens een apart enkeldiep peuterbad. En heb je even geen zin om te zwemmen? Dan kun je er altijd nog tafeltennissen of tafelvoetballen. Of ga je met de kinderen spelen in de zandbak of laat ze springen op de luchttrampoline. De Franse krant Le Monde riep dit zwembad in Oost al eens uit tot beste buitenbad ter wereld.

Je kunt er zwemmen vanaf 10.00 uur en het bad blijft open tot 19.00 uur bij hoge temperaturen zoals nu.

Oud Oost | Oosterpark

In het Oosterpark vind je het drukbezochte pierenbadje van Aldo van Eyk. Kortgeleden is dat pierenbadje – net als het park – vernieuwd. Het speeltoestel heeft een antisliplaag en klimgrepen gekregen. Rond het badje is een grote grasweide waar je lekker kunt zonnen en picknicken. Even verderop voor het terras van Hotel Arena is een rotspartij met fontein, ook daar kunnen kinderen verkoeling zoeken.

IJburg | Stadsstrand Diemerpark

Het Diemerpark is een mooi, rustig natuurgebied. Het park op IJburg is twee keer zo groot als het Vondelpark en heeft een stadsstrandje. Dat kun je vinden tegenover het Grote Rieteiland. Het is een klein en overzichtelijk strandje. Ideaal voor ouders met kleine kinderen. Op een warme zomerdag komen er zo’n 500 bezoekers. Het stadsdeel heeft aanpassingen gedaan om de zwemlocatie aan de veiligheidseisen voor officieel zwemwater te laten voldoen. Zo is er een ballenlijn geplaatst, is de bodem gecontroleerd op scherpe en gevaarlijke voorwerpen en is het strand opgehoogd met schoon zand.

IJburg | Strand

Deze zomer kun je nog genieten van het leukste en bekendste stadsstrand van Amsterdam. Op dit strand van IJburg waan je je even in tropische sferen en dat is zeker bij hoge temperaturen zoals nu helemaal mooi. Het handige van deze spot is dat je er gewoon met tram 26 kunt komen. Ook kun je er wat eten en drinken kopen bij strandtent Haas & Popi. Voor een echt stranddagje hoef je dus helemaal niet naar de kust. Over een paar jaar komt er een nieuw eiland van IJburg: het Strandeiland met een nog mooier strand, is beloofd.

Oud Oost | Sportfondsenbad Oost

Heb je even genoeg van de zon en verlang je naar een frisse duik, dan is er altijd nog het Sportfondsenbad in Oostpoort. Het heeft op de begane grond een groot instructiebad. Op de eerste verdieping waar je binnenkomt, is er het mooie gerenoveerde wedstrijdbad. Hier kun je heerlijk je baantjes trekken of lekker recreatief genieten met de kinderen in het naastgelegen ‘doelgroepenbad’.

Amstelkwartier | Park Somerlust

In de bocht van de Amstel, bij de nieuwe woonwijk Amstelkwartier, kun je zo het water in via een trap. Het eerste stukje is ondiep en ook geschikt voor kinderen. Op het naastgelegen grasveld zit je heerlijk en de plek is goed te bereiken met fiets en openbaar vervoer. Handig, er is ook veel horeca in de buurt. In de afgelopen weken hebben handhavers het park vaker ontruimd wegens drukte. Om ervoor te zorgen dat het niet te druk wordt, heeft de gemeente markeringen aangebracht om bezoekers te herinneren aan de 1,5 meter-regel. Kom je met een boot, dan kun je hem ter hoogte van Spaklerweg bij de Omval in het midden van het water aanleggen en een duik nemen.

Indische Buurt | Jeugdland

Jeugdland is een groot, avontuurlijk natuurspeelpark aan de rand van het Flevopark. Er is van alles te doen! Ook daar kun je spelen met water, maar ook kanoën en zeilen. Wel wordt afgeraden kinderen onder 6 jaar niet in het water te laten spelen.

Elke dinsdagmiddag is er in Jeugdland een outdoor en watersport instuif, waarbij je gaat kajakken, vlotten bouwen, waterspelletjes doen of bij voldoende wind gaan zeilen of windsurfen. Op vrijdagmiddag is er een zeilinstuif waarbij je de beginselen van het zeilen leert. Beide instuifprogramma’s kosten 5 euro per keer. Opgeven kan via [email protected]

Watergraafsmeer | Duivendrechtse brug

De Duivendrechtse brug is niet alleen een fijne plek om te zwemmen, maar ook om te duiken. Pas wel op, er kunnen zo nu en dan bootjes voorbij komen varen.

Oostelijke Eilanden | Entrepotdok

Zwemmen met uitzicht op olifanten en giraffen, en dat gewoon in Amsterdam. In het Entrepotdok liggen enkele kleine steigers om op te zonnen en vanaf te springen. Maar let op, er varen hier veel bootjes voorbij.

Oostelijk Havengebied | Levantkade

Op KNSM-eiland liggen bij het Levantplein houten steigers in het water. Hierop kun je zonnen en makkelijk in en uit het water komen. Door de steigers is ook een stukje water afgeschermd voor boten, zodat je veilig kunt dobberen in je opblaasband.

 Oostelijk Havengebied | Borneokade

Deze zwemsteiger op Borneo-eiland is favoriet onder buurtbewoners, die massaal met hun handdoek over de schouder aankomen waaien. Al jaren leidt de populariteit van de zwemplek tot gedoe in de buurt, omdat enkele buurtbewoners overlast ervaren, er kwam zelfs een rechtszaak tegen de gemeente. Er wordt daardoor strenger gehandhaafd.

Oud Oost | De Weesperzijde

De Amstel slingert door het centrum van de stad en lonkt overal. Op de lange strook naast het terras van Café Hesp kun je makkelijk het water in. Op warme dagen ontstaat op deze boulevard de zogenoemde Costa del Weesper. Pas wel op, er varen veel boten voorbij. De handige steiger bij het roeicentrum bij de Berlagebrug is wegens corona nu niet openbaar toegankelijk. Ben je met de boot? Ga dan naar de Berlagebrug, daar kun je bij het roeicentrum zo het water inlopen. En verderop bij Hesp is het ook plezierig van de zon genieten.

Oostelijke Eilanden | Marineterrein

De binnenhaven van het Marineterrein is een mooie plek om te zwemmen. Compleet met steiger en trappetje om er weer uit te komen en een fijn grasveld om te picknicken. Door een boardwalk is deze zwemplek afgeschermd. Het is nog geen officiële zwemplek – daarvoor moet de waterkwaliteit twee jaar worden gemeten en goed zijn – maar dat is wel het streven. Om 1,5 meter afstand te kunnen waarborgen, worden bij de entree maatregelen getroffen om te grote drukte op het terrein te voorkomen.

Oostelijk Havengebied | Bogortuin

Zwemmen en zonnen midden tussen de huizen, dat kan bij de Bogortuin op het Java-eiland. Eten en drinken moet je zelf meenemen, maar er is een supermarkt vlakbij. Vanaf het water heb je een leuk uitzicht over Zeeburg. Deze onofficiële zwemplek wordt steeds populairder en daarom nog eens het nadrukkelijke verzoek om geen overlast te veroorzaken voor bewoners. De openbare plekken in Amsterdam zijn van ons allemaal, maar laat het vanzelfsprekend zijn dat je geen troep achterlaat of veel lawaai maakt.

Verkoelende fonteinen

Prachtige, verkoelende fonteinen vind je op het KNSM-eiland, het Hogewegplein, Artisplein en op de Maliebaan

Pas op met zwemmen (op andere plekken)

Ga je zwemmen op een niet-officiële plek? Houd dan rekening met de risico’s:

Zwemmen in de grachten is gevaarlijk door de boten die er varen. Als zwemmer bent u moeilijk te zien. Spring ook niet van bruggen in het grachtenwater.
Zwem na een harde regenbui niet in sloten en grachten. Er kan dan water uit het riool in het grachtenwater zitten.
Zwem niet op plaatsen waar schepen varen of in de buurt van een gemaal, sluis of waterzuivering. Of in de buurt van industrie.
Zwem niet in de buurt van dode dieren zoals vissen of vogels of waar veel vogelpoep ligt. Raak geen dode dieren aan.