Home Lezen en schrijven Boekhandels opnieuw in de coronastand

Boekhandels opnieuw in de coronastand

0

Even struinen in de winkel en op zoek naar een mooi boek is er even niet bij. Net als bij de vorige lockdown is het niet toegestaan niet-essentiële winkels binnen te gaan en ook de boekhandel heeft het stempel niet-essentieel te zijn. Of dat terecht is, daar verschillen de meningen over. Hoe dan ook, de boekhandelaren weten goed met de situatie om te gaan. Bestellen via telefoon of internet is nu de norm. En, de winkeldeur is ‘afhaaloket’.

‘Het is inmiddels bekende kost, schrijft Linnaeus Boekhandel aan z’n klanten, ‘De winkel is moet dicht, maar gelukkig hebben we het afhaalloket.’ Tijdens de kerstperiode hebben veel mensen gebruikgemaakt van deze service: Bestellen via de website van de boekhandel, daarna krijg je bericht dat het boek of de boeken voor je klaar liggen, feestelijk ingepakt.

Voor boekhandel van Pampus aan de KNSM-laan zijn het extra bijzondere tijden. Tijdens de lockdown verhuist de winkel naar de Van Eesterenlaan, vlakbij winkelcentrum Brazilië. Dat is een hele operatie, maar toch blijft het mogelijk boeken te bestellen door te bellen of te mailen. Als het allemaal meezit kan valt het einde van de lockdown en de opening van de nieuwe winkel samen.

In de Javastraat lacht Klaartje van Beek, met een winterjas aan, je toe. De deur van Java Bookshop staat open en je kijkt meteen tegen een prachtige uitstelling van actuele boeken aan. Dit keer hebben de vrouwen van de boekhandel de winkelruit onbeschreven gelaten. Vorige pandemie was er met koeienletters het telefoonnummer en het e-mailadres op het raam gekalkt. Nu weten de klanten de Java Bookshop wel te vinden via de telefoon en internet en vervolgens in de Javastraat.

Vanuit de deuropening kijk je de Java Bookshop in. Snuffelen in de boekenkasten is er even niet bij.