Home Oud Nieuws Oud Nieuws | Na 46 dagen onschuldig in de cel

Oud Nieuws | Na 46 dagen onschuldig in de cel

0

Oud Nieuws | zaterdag 20 februari 1965 – Arie van Slooten is weer vrij man! Deze 19-jarige Amsterdamse pompbediende, die op 3 januari werd aangehouden op ernstige verdenking van medeplichtigheid aan een gewapende roofoverval, kon gisteravond na 46 dagen „cellulair” bijna huilend zijn evenoude verloofde Sonje Boedrie in de armen sluiten.

Arie’s vrijlating volgde op een verzoek van zijn raadsman, mr. Joh. K. M. Mathuisen, aan de raadkamer van de hoofdstedelijke rechtbank. Op grond van dc verklaring van twee Indonesiërs, die verdacht worden van de overval bij garage Kuyper aan de Amsterdamse Middenweg, werd de pompbediende terstond in vrijheid gesteld.

„Geluk”

„Ik heb verschrikkelijk veel geluk gehad, dat die kerels werden gepakt. Als de politie ze niet had gekregen, had het er voor mij beroerd uitgezien. ledereen was er vast van overtuigd dat ikzelf bij die overval betrokken was geweest,” zo zei ons een dolgelukkige pompbediende.

In de nacht van 30 op 31 december werd hij in zijn kantoortje van garage Kuyper met een koevoet neergeslagen door een hem onbekende kleurling – een vent met een sik. Nadat de rovers Arie van Slooten met bebloed hoofd in een toilet gevangen hadden gezet, doorzochten zij de garage. Hun buit bedroeg ƒ 1200. De dieven namen dc vlucht met een auto, die voor reparatie in do garage stond.

Drie dagen na de overval werd Arie van Slooten op het bureau Linnaeusstraat ontboden. Hij werd formeel aangehouden op verdenking van diefstal van een autoradio. Later volgde nog een kleine poging tot oplichting. Tijdens de talloze verhoren werd de verdenking tegen de pompknecht steeds groter. Meermalen gaf hij andere lezingen van de nachtelijke roof. Kernpunt van de vermoedens tegen Van Slooten was het feit dat hij juist die nacht de waakhond niet had laten loslopen in de garage, terwijl hij dat anders altijd deed.

„Vergeten”

„Ik was echt vergeten die hond los te laten,” verzekerde Arie met nadruk. „Ik wéét, dat ik de schijn tegen me had. Ik ben eigenlijk ook niet verontwaardigd, dat ik zolang onschuldig heb  vastgezeten.” Mevr. Van Slooten zegt: „Arie heeft buitengewoon lager onderwijs genoten. Hij is niet zo goed bij de pinken. Misschien heeft hem dat de das omgedaan.”

En Arie zélf :’t Was in de cel best uit te houden, maar de weekeinden waren vreselijk, vooral omdat je niks te roken hebt. Of ik nu vakantie ga houden? Welnee, maandag ga ik weer op een baan uit. Bovendien wil ik. zo gauw mogelijk mijn „groot” rijbewijs halen…’

Bron De Telegraaf
Foto Stadsarchief Amsterdam