Home Overzicht Bouw Bajeskwartier kan volgend jaar starten

Bouw Bajeskwartier kan volgend jaar starten

0

Het bestemmingsplan voor Bajeskwartier is vastgesteld. In hert tweede kwartaal van 2021 kan daadwerkelijk met de realisatie van de verschillende gebouwen worden begonnen. Het is overigens niet de enige ontwikkeling in het gebied. De middelbare school Spinoza20first en een gebouw met sociale huurwoningen van De Alliantie en studentenwoningen van Hotel Jansen starten naar verwachting ook in 2021 met de bouw.

Bajeskwartier wordt een autoluwe wijk met ongeveer 1.350 woningen: van betaalbare starterswoningen tot en met exclusieve penthouses. Daarnaast is er ruimte voor werkplekken, horeca, cultuur en maatschappelijke voorzieningen. De nieuwe woonwijk krijgt een stedelijke uitstraling met een groen karakter, waaronder bijna 70 tuinen, hoven en waterpartijen.

Het gebied wordt volledig energieneutraal. De energie die nodig is om de gebouwen te verwarmen en te koelen wordt uit hernieuwbare bronnen gehaald: warmte en koude uit thermische bronnen in de bodem onder Bajeskwartier. Organisch afval uit de wijk wordt omgezet in stroom.

‘We kunnen nu echt aan de slag’,  zegt projectdirecteur Harko Kloeze. ‘Samen met onze partners leggen we met Bajeskwartier de lat hoog als het gaat om duurzaamheid en gezondheid van de toekomstige bewoners, ondernemers, scholieren en bezoekers. Bajeskwartier wordt een wijk voor iedereen. Met Bajeskwartier geven we invulling aan de thema’s Gedurfde duurzaamheid, ‘Healthy Urban Living and working’ en inclusieve stad.’

De ontmanteling van de roemruchte gevangenis ligt al enige tijd achter ons. In de zomer van 2019 werd de eerste toren op geheel circulaire wijze gedemonteerd. De vijfde toren volgde een klein jaar later. De zesde toren staat nog overeind en wordt getransformeerd tot de Groene Toren, met onder andere initiatieven voor een verticaal park en stadslandbouw. Ook het oorspronkelijke hoofdgebouw blijft behouden. Dit vormt straks het bruisende hart van het Designdistrict, met ruimte voor een spraakmakend designconcept.