Home Overzicht Supermarkten langer open in aanloop naar kerst

Supermarkten langer open in aanloop naar kerst

0

Supermarkten groter dan 300 m2 en verswinkels mogen voor de kerst langer open te blijven. Op 21, 22 en 23 december tot 24.00 uur, en op kerstavond tot 22.00 uur. Met de verruiming kan de verwachte drukte worden gespreid, waardoor klanten zo veilig mogelijk inkopen voor de kerstdagen kunnen doen. De verkoop van alcohol is na 20.00 uur niet toegestaan.

Het aantal klanten dat gelijktijdig in een winkel aanwezig mag zijn, is in verband met de coronamaatregelen gemaximeerd. Ook verswinkels zoals slagers en viswinkels kennen vlak voor de kerst een piek in de verkopen, omdat hun producten door de bederfelijkheid niet lang van te voren kunnen worden gekocht.

Verkopers van verswaren kunnen door de verruimde openingstijden de  de kerstdagen afhaalpunten bij hun winkel inrichten,om vooraf bestelde boodschappen af te halen, maar alleen wanneer er voldoende ruimte isom de coronamaatregelen in acht te kunnen nemen.

De verruiming van openingstijden geldt niet voor minisupermarkten en gemakswinkels,waar consumenten in het algemeen niet hun kerstinkopen doen en waar geen pieken in het aantal bezoekers worden verwacht. Gemakswinkels verschillen van supermarkten doordat de prijzen hoger zijn en het assortiment beperkter. Meestal worden hier alleen voedsel (broodjes, salades) en dranken verkocht, en artikelen als sigaretten, tijdschriften en telefoonkaarten.

Winkels in Amsterdam mogen onder normale omstandigheden het hele jaar door, zeven dagen per week tot 22.00 uur voor publiek geopend zijn. Uitzonderingen zijn Goede Vrijdag, 4 mei en kerstavond, waarop alle winkels om 19:00 uur hun deuren moeten sluiten