Goed nieuws voor studenten en jongeren: in de Sluisbuurt op het Zeeburgereiland is het startschot gegeven voor de bouw van een wooncomplex voor 767 studenten en jongeren. Het complex bestaat uit twee delen en de woningen zijn deels voor en deels na de zomer van 2025 beschikbaar.

Het complex van DUWO wordt centraal in de wijk gebouwd aan de Zuiderzeeweg. Het is een van de eerste nieuwbouwprojecten in de Sluisbuurt waar in totaal ruim 5.500 huur- en koopwoningen komen. Naast het tweedelige studentencomplex wordt nu de Hogeschool Inholland gebouwd. Daar gaan in het collegejaar 2024-2025 duizenden studenten studeren.

De nieuwbouw bestaat uit twee gebouwen met 767 zelfstandige woningen voor zowel studenten als jongeren, de meeste ongeveer 21 m2 in oppervlakte. Verder komen er enkele grotere groepswoningen voor studenten, ruim 500 m2 aan gemeenschappelijke ruimten, in de vorm van drie ‘common rooms’ met onder meer keukenvoorzieningen, zodat jongeren er samen kunnen eten, een drankje drinken en kunnen bijpraten. In een van de gebouwen komen in de plint commerciële ruimten. Een halte van sneltram 26 voor de deur brengt bewoners in tien minuten naar het Centraal Station.

De Sluisbuurt wordt een duurzame en groene woonwijk. Net als de rest van de wijk worden de twee DUWO-gebouwen duurzaam. Voor de nieuwe wijk gelden forse eisen op het gebied van duurzaamheid, natuur en ecologie. Bouwbedrijf BAM houdt daar tijdens de bouw al rekening mee, door bijvoorbeeld zoveel mogelijk elektrisch materieel, herbruikbare bouwmiddelen en een energieneutrale bouwkeet in te zetten.

Het complex wordt aangesloten op het warmtenet. Afval verdwijnt via een systeem voor ondergrondse afvaltransport. De bebouwing wordt voorzien van nestkasten voor vogels, groene gevels en daken tegen hittestress. Het gebied wordt autoluw en er valt straks veel te wandelen, fietsen en sporten, bijvoorbeeld op de dijken bij het Sluispark, met uitzicht op het IJ. De stoepen aan de zonzijde worden daar breder gemaakt.