Home Overzicht Bouw Namenmonument mag beginnen

Bouw Namenmonument mag beginnen

0

Het Namenmonument voor 102.000 Holocaustslachtoffers mag er van de rechter komen. Het Nederlands Auschwitz Comité is blij met de uitspraak. De tegenstanders van het monument in de Weesperstraat reageerden teleurgesteld. Met de kap van bomen wordt binnenkort begonnen, de bouw van het monument start waarschijnlijk in oktober.

De bestuursrechter steunt de gemeenteraad, die twee keer unaniem heeft ingestemd met de bouw. Het belang van een nationaal monument voor Nederlandse Holocaustslachtoffers die nooit een graf hebben gekregen, weegt zwaarder dan de bezwaren van bewoners. Maar zij vinden dat ze geen inspraak is geweest. Volgens de rechter was die ook helemaal niet verplicht en toch had het college goed geluisterd naar de voor- en tegenstanders.

Buurtbewoners vinden het ontwerp van de Joodse architect Libeskind te groot voor de plek langs de weesperstraat. Ze vrezen voor onveilige situaties omdat het monument te veel plaats zou innemen en er daardoor te weinig ruimte is voor de verwachte grote aantallen bezoekers. Maar volgens de rechtbank zijn alle bezwaren van de buurtbewoners ongegrond.

De advocaat van de bewoners wil nu eerst de uitspraak bestuderen en alvorens een beslissing nemen over hoger beroep. Dat moet binnen zes weken worden aangetekend. Er moeten dan wel aanknopingspunten zijn. ‘Wij gaan niet procederen om het procederen.’

Eerst wordt een aantal bomen gekapt. De bouw start mogelijk in oktober. Daarna zal het nog minstens twee jaar duren voordat het monument klaar is.