Home Overzicht Duurzame huurappartementen op Cruquius

Duurzame huurappartementen op Cruquius

0

Aan de kade van de Cruquiusweg worden 149 duurzame huurappartementen gebouwd. Zestien woningen zijn bestemd voor middeldure huur. Op de begane grond van twee gebouwen wordt 1500 vierkante meter commerciële ruimte gerealiseerd.

De architectuur is geïnspireerd door de bakstenen pakhuizen die vaak in de havens stonden. Eén gebouw blijft staan op de kavel tussen de oude Entrepothaven en de Nieuwe Vaart: het voormalige schaftlokaal van de locomotievenwerkplaats van de firma Orenstein en Koppel. Het pand krijgt een horecafunctie met een terras direct aan het water.

De woningen met royale balkons en dakterrassen worden verdeeld over drie gebouwen. De appartementen worden zonder aardgas aangelegd. Ze krijgen een individuele warmtepomp en op de daken komen zonnepanelen. Onder de gebouwen komt een parkeergarage. De gebouwen worden in de zomer van 2022 opgeleverd.

De Cruquiusweg werd in 1879 aangelegd en is vernoemd naar landmeter en waterbouwkundig plannenmaker Nicolaas Samuel Cruquius (1678-1754). Vanaf 1987 worden er woningen en bedrijven gevestigd op het vroegere industrieterrein.