Home Overzicht Bouw van wooncomplex De Warren op Centrumeiland start

Bouw van wooncomplex De Warren op Centrumeiland start

0

Vier jaar geleden won De Warren de pilot voor wooncoöperaties met een plan van wethouder Laurens Ivens met als doel eeuwigdurende betaalbare huren voor de stad te verzekeren. De eerste zelfbouw-wooncoöperatie van Amsterdam start nu met de bouw van haar duurzame wooncomplex op Centrumeiland.

Vijftig leden van de wooncoöperatie De Warren zijn de uitdaging volhardend aangegaan. Zij ontwierpen en ontwikkelden met elkaar het gehele pand, bestaande uit zesendertig sociale- en middeldure huurwoningen. Na voltooiing zijn ze collectief eigenaar en zullen ze het pand ook zelf beheren.

Chandar van der Zande, voorzitter en één van de initiatiefnemers van het eerste uur: ‘We zijn zo enorm blij met deze mijlpaal. Ik ben heel trots op onze gemeenschap, het bouwteam en dankbaar aan iedereen die ons heeft bijgestaan.

‘Woondroom wordt werkelijkheid’

‘Onze woondroom voor duurzaam, sociaal en gemeenschappelijk wonen wordt nu werkelijkheid’, zegt Chandar van der Zande, voorzitter en één van de initiatiefnemers van het eerste uur. ‘We hebben vier jaar heel hard gewerkt, en we bewijzen nu: als gemeenschap kun je het heft in eigen hand nemen en je eigen woningen coöperatief ontwikkelen. En als wij het kunnen kan de volgende groep het ook.’

De Warren is de eerste zelfbouw-wooncoöperatie van Amsterdam. Het doel van de gemeente is om deze vorm van ontwikkelen gemeengoed te maken in Amsterdam. Wethouder Laurens Ivens: ‘Amsterdam heeft een groot tekort aan betaalbare woningen. Huurders zitten met torenhoge huren of staan jarenlang op een wachtlijst. Het mooie aan wooncoöperaties is dat groepen huurders meer zeggenschap krijgen over hun woning omdat ze hun woon- en leefruimtes zelf ontwerpen, bouwen en beheren’

Meer zeggenschap huurders over woning

‘Vervolgens huren ze individueel een woning van de coöperatie. Bovendien blijven de woningen ook op de lange termijn behouden voor de lage- en middeninkomens, omdat ze niet verkocht mogen worden of in de vrije huursector kunnen belanden. Deze nieuwe vorm van wonen zorgt voor meer maatwerk op de woningmarkt, meer betrokkenheid bij elkaar, de buurt en de stad. Daarom hebben we als college, en dat is uniek in Nederland, 14 kavels in de stad speciaal voor wooncoöperaties gereserveerd.’

De Warren wordt uiterst duurzaam en circulair gebouwd: met houten-hybride draagconstructie, een grote groene gevel van gebruikte meerpalen, een façade van gebruikte scheepsplanken, een regenwaterbuffer systeem waardoor het pand rainproof is en regenwater hergebruikt kan worden. Het gebouw wordt bovendien energiepositief met bijna tweehonderd zonnepanelen en een eigen warmte-koudebron via het gebruik van energie-palen.

De Warren is een sociaal pand waarbij 30 procent is ingericht voor gedeelde functies en ruimtes zoals een yoga-zaalvoetbal ruimte, gemeenschappelijke tuin en dakterras, woonzaal, gemeenschappelijke keukens, co-working ruimte, muziekstudio en klusruimte. Bij De Warren wordt ingezet op het delen van spullen en gereedschap, deelmobiliteit en collectieve voedselproductie in de kas.

De bouw van De Warren duurt tot de zomer van 2022 en dan trekken de bewoners er na een maand lang samen klussen in. Het gebouw is na voltooiing in gemeenschappelijk eigendom van de wooncoöperatie zelf en de leden doen het beheer. De Warren realiseert zo samen met haar partners eeuwigdurende sociale- en middeldure huur in een zeer duurzaam gebouw op Centrumeiland, hét zelfbouweiland van Amsterdam.