Home Overzicht Brug tussen Tropenmuseum en Plantagebuurt vernoemd naar Henriëtte Pimentel

Brug tussen Tropenmuseum en Plantagebuurt vernoemd naar Henriëtte Pimentel

0
Foto brug Danielle Spock.

De brug tussen het Tropenmuseum en de Plantagebuurt gaat de naam van verzetsvrouw Henriëtte Pimentel dragen. Pimentel was tijdens de Tweede Wereldoorlog directeur van de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg en hielp mee bij het redden van honderden Joodse kinderen.

I

n Nieuw-West was al in 2016 een fietsbrug vernoemd naar de verzetsvrouw. Met instemming van de betrokken stadsdelen verhuist de naam naar de Plantagebuurt. De toekomstige Henriëtte Pimentelbrug, die nu nog brug 225 heet, is veel dichter bij de crèche en de Hollandsche Schouwburg. Andere bruggen in de Plantagebuurt zijn al vernoemd naar (mannelijke) verzetsstrijders.

In de Tweede Wereldoorlog deporteerden de nazi’s Joden vanuit de Hollandse Schouwburg (toen Joodse Schouwburg). Joodse kinderen werden ondergebracht in de crèche aan de overkant. Zeker zeshonderd kinderen ontvluchtten met hulp van Pimentel, schouwburgdirecteur Walter Süskind en verzetsstrijders Piet Meerburg, Felix Halverstad en Johan van Hulst. Door hen naar niet-Joodse gezinnen in Nederland te smokkelen werden de kinderen gered van de dood. In 1943 is Pimentel  vermoord in Auschwitz.

De datum van de officiële onthulling van de naam van de brug is nog niet bekend. Voormalige crèchekinderen en familieleden van Henriëtte Pimentel zullen hiervoor worden uitgenodigd. De brug naar Pimentel vernoemen is een initiatief van Esther Shaya en Henk Dijkman, schrijvers van de boeken  Wacht maar en 1943, die over het leven van Pimentel gaan.