Home Overzicht Houten kubuswoningen voor leerkrachten en zorgpersoneel

Houten kubuswoningen voor leerkrachten en zorgpersoneel

0
Bron Dokvast

Voor leerkrachten en zorgmedewerkers is op IJburg een begin gemaakt met 61 houten kubuswoningen, een project dat de toepasselijke naam Juf Nienke kreeg. De stad heeft een groot tekort aan mensen in deze beroepsgroepen en hoopt met onder meer deze woningen mensen aan te trekken. Met corporaties heeft de gemeente de afspraak om zorg- en onderwijsmedewerkers voorrang te geven op bepaalde woningen.

De woningen zijn de afgelopen vijftien weken in elkaar gezet in een fabriek in Uden. Op de begane grond komen commerciële plekken, maar ook gedeelde werkplekken, ruimtes voor het geven van huiswerkbegeleiding en workshops. Boven de plint komen de 61 woningen, variërend in grootte van een compacte studio van 47 m2 tot een ruime eengezinswoning van 156 m2. De verdiepingen worden op IJburg stuk voor stuk op elkaar geplaatst.

Juf Nienke wordt een circulair modulair gebouw, een slimme schakeling van prefab houtskeletbouw elementen waarbij hergebruikte en gerecyclede materialen met een lage milieubelasting en volledig hernieuwbare materialen gebruikt worden.

Het houten gebouw wordt een energieneutraal pand door onder andere zonnepanelen op het dak. Veel aandacht gaat uit naar biodiversiteit en ecologie. Dit wordt onder meer duidelijk in het type beplanting van de binnentuin, het groen op de galerij.

Juf Nienke zal eind 2021 gereed zijn. Hierna blijft projectontwikkelaar Dokvast als verhuurder nauw betrokken. Zij zal na de oplevering blijven toezien op toekomstbestendigheid, met aandacht voor het circulaire beheer, smart onderhoud en het bevorderen van eigenaarschap.