Home Nieuws Bruggen Strandeiland genoemd naar vrouwelijke (oorlogs)fotografen

Bruggen Strandeiland genoemd naar vrouwelijke (oorlogs)fotografen

0
Lee Miller en Gerda Taro.

Amsterdamse heeft ongeveer 6.500 bruggen en sluizen die vaak van een nummer zijn voorzien. Van al die bruggen en sluizen hebben er inmiddels 910 een naam. Maar nog voor de bruggen tussen Strandeiland IJburg en Centrumeiland worden gebouwd, kregen ze een naam. De bruggen 2080 en 2125 krijgen de naam van vrouwelijke (oorlogs)fotografen.

Officieel stelt het college van burgemeester en wethouders de namen van straten en bruggen vast. Zo ook van de bruggen 2080 en 2125. De twee bruggen die Centrumeiland met Strandeiland op IJburg verbinden, heten straks de Lee Millerbrug en de Gerda Tarobrug.

Gerda Taro (1910-1937)o, pseudoniem van Gerta Pohorylle, was een Duitse oorlogsfotografe. Zij groeide op in een Pools joods gezin in Duitsland. In 1929, net voor de opkomst van het nazisme in Duitsland, verhuisde het gezin naar Leipzig. Gerda Taro streed tegen het nazisme en werd in 1933 opgepakt voor het verspreiden van anti-nazipropaganda. Zij wordt beschouwd als de eerste fotografe, die aan het front stierf.

Lee Miller (1907-1977) was een Amerikaans fotomodel en fotografe. Lee Miller was een Amerikaanse fotografe en fotomodel. Haar vader was een amateurfotograaf en Miller was zo al vroeg bekend met zowel de techniek van de fotografie als van het poseren.

Na een succesvolle korte carrière als fotomodel in New York, waar ze in 1927 was ontdekt door Vogue-uitgever Condé Nast, vestigde Lee Miller zich in 1929 in Parijs als fotograaf. Ze ontmoette de fotograaf Man Ray en werd al snel zijn fotomodel, medewerkster, geliefde en muze. Ze ontwikkelde zich zelf verder tot een gerenommeerd mode- en kunstfotograaf.

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog woonde Lee Miller in Londen. Zij maakte onder andere reportages van de concentratiekampen Buchenwald en Dachau, de troepen in Normandië en bombardementen in Londen. Lee Miller ging in december 1942 bij het leger als oorlogscorrespondent en volgde de geallieerde troepen een maand na de landing in Normandië samen met fotograaf David Scherman. De foto die Scherman nam van Miller in de badkuip van Hitler in München op 30 april 1945 is een van de meest iconische beelden van hun samenwerking.