‘Buitenaardse Werelden’ neemt je mee op een indrukwekkende reis door het zonnestelsel, om te onderzoeken of de aarde uniek is – en of er ver weg nog meer bewoonbare werelden in ons zonnestelsel te vinden zijn. Met adembenemende beelden in 360 graden, te zien op het koepelvormige scherm van het Planetarium, krijg je een zeer nauwkeurig beeld van onze ‘buurplaneten’. En zie je de unieke omstandigheden die ervoor hebben gezorgd dat er leven kon ontstaan op onze planeet.

De afgelopen vijftig jaar reisde de mens nooit verder dan de maan. Vele robotverkenners hebben in die tijd wél verder gereisd en een groot deel van ons zonnestelsel verkend. Met de gegevens van deze missies zijn planeten, kometen en manen in beeld gebracht. In ’Buitenaardse Werelden’ krijg je het gevoel dat je daar zelf bent.

De voorstelling neemt je mee op een indrukwekkend avontuur door het zonnestelsel. Inclusief een landing op het met kraters bezaaide oppervlakte van onze eigen maan en een spectaculaire vlucht door de ringen van Saturnus.

Je gaat op een verkenningstocht naar verre manen van andere planeten, met actieve vulkanen en verborgen oceanen. Of land je op het droge en stoffige landschap van Mars – in beeld gebracht door recente Marsmissies. Ook nemen we een kijkje bij de komeet 67P, een bevroren hemellichaam dat meer zou kunnen vertellen over de oorsprong van het water op onze planeet. Deze ruimtevlucht geeft een goed beeld van de unieke omstandigheden die leven op aarde mogelijk maken.

Gaswolken rondom de komeet 67P Churyumov-Gerasimenko | © AMNH

‘Worlds Beyond Earth’ is gemaakt door het American Museum of Natural History in New York. Schrijfster, theatermaker en ‘stadsastronaut’ Marjolijn van Heemstra sprak de Nederlandse vertaling van de film in.

De film ‘Buitenaardse Werelden’ is vanaf 15 oktober dagelijks te zien in het Artis-Planetarium. In de herfstvakantie van 15 t/m 23 oktober zijn er dagelijks voorstellingen om 13.00, 15.00 en 17.00 uur. Vanaf 24 oktober draait de film twee keer per dag, om 13.00 en 15.00 uur.