Home Overzicht Buurtbewoners redden buurtcafé de Oceaan op Borneo-eiland

Buurtbewoners redden buurtcafé de Oceaan op Borneo-eiland

0

Midden op het Borneo-eiland in het Oostelijk Havengebied Amsterdam ligt het buurtcafé de Oceaan. Net als de rest van de horeca in Amsterdam, is het café zwaar getroffen door de corona-maatregelen. De uitbaters René Poortman en Parel Voerman konden eigenlijk hun hoofd niet meer boven water houden. Maar de buurt gooide de reddingsboeien uit. Maar liefst twee keer haalde de buurt bijna 10.000 op. En de teller van de laatste actie loopt nog steeds.

De Oceaan is een echte, originele buurtkroeg. Ook al bestaat ze nog maar 4 jaar. De kroeg is opgericht met behulp van de buurt, wordt gerund door buurtbewoners René en Parel, en in de ‘gewone tijd’ zat het vol met families en bewoners uit de buurt. Je kon je er altijd je buren treffen.

Hoe enorm het café door de buurt gewaardeerd wordt, blijkt wel uit de ondersteuning die de kroeg ontvangt. De Oceaan wordt gerund door René en Parel die vier jaar geleden op eigen initiatief het gebouw na vijf jaar leegstand inrichtten als buurtcafé. En al heel snel werd het een onmisbaar element in het Oostelijk Havengebied.

Twee succesvolle buurtacties

Na de eerste lange horecasluiting in het voorjaar, bleek de financiële impact al onverwacht groot voor de Oceaan. De buurt stond meteen op en organiseerde een tombola. Met donaties werd 10.000 euro opgehaald. De prijzen uit de tombola kwamen ook uit de buurt, van kappersbehandelingen en concertjes aan huis, tot een sup clinic of zelfs een loodgieter-voor-een-dag aan huis. Iedereen zette zijn talent in.

Gesteund door niet alleen deze financiële injectie, maar vooral door de liefde van hun buurt konden Parel en René met goede moed de zomer in. Maar, zoals we allemaal weten, verdween corona niet uit de wereld. Deze laatste maanden werd het vooruitzicht voor de kroeg alleen maar somberder. Dus stond de buurt weer op. Op vrijdagavond ging er een crowdfundingpagina de lucht in. En op zaterdagmiddag stond de teller al op 8.500. En die loopt nog steeds.

Parel en René zijn hun buren uiteraard ontzettend dankbaar. Maar voor de buurt is dit niet meer dan normaal. ‘We moeten er niet aan denken als er straks geen Oceaan meer zou zijn’, aldus een buurtbewoner, ‘En het is me heel wat waard om dat te voorkomen.’

Ondanks deze steun is het nog steeds zwaar voor de horeca. Kosten, verzekeringen en rekeningen lopen gewoon door. Dus iedereen hoopt dat de Oceaan snel weer gewoon open kan. En daarbij blijft het allermooiste natuurlijk om elkaar weer te kunnen ontmoeten aan de toog.

Check www.oceaan.amsterdam