Open Dag bij de Eester aan de C. van Eesterenlaan in het hartje van het Oostelijk Havengebied. Op zaterdag 17 februari is goed te zien dat de Eester verbouwd wordt. De leidingen hangen uit het plafond, er steken buizen uit de vloer, overal staan bouwmaterialen en er is geen meubelstuk te bekennen. De vensterbank fungeert als koffietafel.

Henny Reubsaet

De eerste fase van de verbouwing, die nodig was om een betere en duurzamere indeling van het pand te creëren, is achter de rug. Beneden is een wand weggehaald, zodat de buurthuiskamer groter is geworden, de lift en de trap zijn verplaatst, de keuken en de toiletten zijn eruit, de vloerverwarming is aangelegd. Volgende week kan worden begonnen met de inrichting van de buurthuiskamer en het plaatsen van de keuken op de nieuwe plek.

De volgende fase richt zich op de andere helft van het pand, waar de grote zaal te vinden is. Beide delen van het pand worden dan beter bij elkaar betrokken. Er moet nog een wand uit en er komt een geluiddichte schuifwand.

Als ik De Eester binnenstap zie ik algemeen coördinator Meta de Vries en Donna Donkers, coördinator inrichting, al druk in gesprek met bezoekers. Dat geeft me tijd om even rond te kijken en alvast een praatje aan te knopen met andere geïnteresseerden. Het wordt duidelijk dat de meeste bezoekers van de Open Dag persoonlijk betrokken zijn bij de buurtcoöperatie. Ze zijn actief via de Buurtbel, het Naaicafé, het koor of de kinderactiviteiten. Ze zijn gastvrouw of werken mee in de wekelijkse kookploeg. Het wordt steeds drukker en er ontstaan geanimeerde gesprekken.

Via tekeningen aan de muur kun je ontdekken waar de verbouwing naartoe gaat. Projectleider Verbouwing, Corinne Schrauwen, tevens buurtbewoner, is helaas ziek. Dus een toelichting over de ins en outs van de verbouwing ga ik vanmiddag niet krijgen. Maar binnenhuisarchitecte Talitha Huges, ook een buurtbewoner, is wel aanwezig. Zij heeft de gedetailleerde schetsen van onder andere de keuken gemaakt. Ook Talitha zie ik de hele middag druk bezig met het geven van uitleg. Ze vertelt dat alle plannen gebaseerd zijn op de wensen van de gebruikers van het gebouw, zoals een grotere keuken, een kookeiland, en een gezellige café-achtige huiskamer. Volgende week gaat een timmerman de kasten bouwen zoals zij ze ontworpen heeft. Met hout dat al eerder gebruikt is uiteraard. Omdat er niets nieuw gekocht gaat worden, blijft het ook voor de binnenhuisarchitecte spannend hoe de uiteindelijke inrichting van de nieuwe Eester eruit zal gaan zien. Naar verwachting is de verbouwing klaar in de zomer en kunnen de activiteiten die nu deels op andere locaties plaatsvinden dan weer terug naar hun bekende plek op de C. van Eesterenlaan.

Van Meta hoor ik even later dat extra geld nog steeds welkom is. De verbouwing is op een tegenvaller gestuit. Op de eerste verdieping bleek een draagmuur midden in de ruimte te staan die op tekeningen nergens vermeld werd. Volgens plan kan er dus niet worden gesloopt. De plannen moeten weer worden aangepast. Dat is een beetje een domper, omdat er nu toch weer een smalle gang blijft bestaan in plaats van de beoogde open ruimte. Maar in het geheel gaat het pand er sowieso op vooruit en moet het een voorbeeld worden voor duurzaam en circulair bouwen. Dat blijft de grootste uitdaging zegt Meta: ‘De Eester wil laten zien hoeveel er mogelijk is door hergebruik van materialen en de gezamenlijke inzet van buurtbewoners.’

Ondertussen zie en hoor ik dat Donna van deze middag ook gebruikmaakt om mensen aan te spreken met de vraag of ze kunnen komen helpen. Slim. Ze vertelt dat er maandag weer wordt geklust en gesjouwd. Om duurzaam te werk gaan, zijn er werkgroepjes gevormd om tweedehands materialen en spullen te zoeken die de Eester kan gebruiken. Ook de keuken die er nu ingebouwd gaat worden is niet nieuw. De spullen die bij de Eester weg moesten zijn verkocht via Marktplaats of via Wij1019.nl/deelt (436 leden). Ze zijn ergens anders terechtgekomen, om maar niks weg te hoeven gooien. Daar is Marijke Kruyt heel druk mee geweest, zegt ze. Ook dat is duurzaamheid. De houten panelen die uit de Eester gesloopt zijn en alle glazen ramen hebben op die manier elders een tweede leven gekregen.

Of ik de lezers van oost-online vooral wil wijzen op de veiling die op 24 maart gepland staat in het Hoxton Amsterdam Lloyd hotel. Hier kun je er nu al achter komen welke items geveild gaan worden. Ongetwijfeld worden er de komende weken nog meer zaken te koop aangeboden. Buurtbewoners, waaronder menig BN’er zoals Huub van der Lubbe, Hans Aarsman en Tim Krabbé, hebben al kunstvoorwerpen en bijzondere objecten aangeboden. Maar ook producten en diensten van lokale ondernemers worden verkocht aan de hoogste bieder. Online start de veiling op 1 maart en loopt dan door tot 6 april. Zondag 24 maart worden vanaf 15.00 uur de meest bijzondere items geveild. In de week voorafgaand aan de veiling kun je ze al bekijken in het hotel. Veilingmeester is Niels van der Laan, dus het wordt gegarandeerd een bijzondere happening. Alle opbrengst gaat uiteraard naar De Eester.

Check www.de-eester.nl | wij1019.nl/veiling