Home Overzicht Celstraffen en tbs met dwangverpleging voor doodschieten ‘Maantje’ Sambo

Celstraffen en tbs met dwangverpleging voor doodschieten ‘Maantje’ Sambo

0

Drie mannen die in de in de nacht van 17 op 18 november 2020 ‘Maantje’ Sambo op het Krugerplein doodschoten zijn maandag veroordeeld tot celstraffen van 4 tot 12 jaar. Een van hen kreeg ook tbs met dwangverpleging opgelegd.

De rechtbank oordeelde dat Sambo op laffe en nietsontziende wijze met twee kogels is neergeschoten. De hoofdverdachte (23) werd veroordeeld tot 12 jaar cel. Tegen de man was dit voorjaar 20 jaar cel geëist voor moord, maar de rechtbank oordeelde dat het om doodslag ging omdat er geen plan vooraf was. Behalve dat na een feest in de Transvaal een incident plaatsvond, bleef het motief onduidelijk. De geestvermogens van de man zijn volgens het vonnis onderontwikkeld. Hij is werkloos, zonder woning en zit door het asociale levenspad dat hij bewandelt regelmatig in de gevangenis. Tijdens het schieten was hij toerekeningsvatbaar.

De tweede verdachte (26) krijgt 4 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. Justitie eiste 9 jaar cel en tbs met dwangverpleging. Uit snapchatgesprekken blijkt dat de man de schutter hielp bij de schietpartij. Zijn straf is lager dan de eis omdat hij stoornissen heeft en meehielp aan doodslag in plaats van moord. De man heeft een verstandelijke beperking en of een ontwikkelingsstoornis en kreeg eerder al tbs opgelegd.

De derde verdachte (29), een autistische man met depressies, is voor hulp bij doodslag veroordeeld tot 3 jaar cel, waarvan een voorwaardelijk. De eis was 5 jaar en tbs met dwangverpleging. De rechtbank vindt dat door de voorwaardelijke veroordeling de kans op herhaling gering is.

Een vierde verdachte (31) is vrijgesproken. Vast staat dat hij in de auto zat waarmee het bij de schietpartij gebruikte wapen is opgehaald, maar of dat tijdens de schietpartij was is niet zeker. Dezelfde auto werd gebruikt om mee te vluchten.