Home IJburg Centrumeiland en Strandeiland door Gerda Tarobrug verbonden

Centrumeiland en Strandeiland door Gerda Tarobrug verbonden

0
Stadsdeelbestuurder Jan-Bert Vroege opent de Gerda Tarobrug voor het bouwverkeer.

De eerste brug tussen het Centrumeiland en het Strandeiland op IJburg, de Gerda Tarobrug, is in gebruik genomen. De brug is een belangrijke route voor bouwverkeer voor het bouwen van de 8.000 woningen op Strandeiland. Over de brug kan het bouwverkeer nu makkelijk het Strandeiland bereiken. Straks is het een belangrijke ontsluiting voor nieuwe bewoners op Strandeiland.

De eerste bouwwegen kunnen nu worden aangelegd. Ook is gestart met de aanleg van de eerste kabels en leidingen voor elektriciteit, telecom, drinkwater en riolering. In volgend jaar komen de eerste woningen op het zuidelijke deel van Strandeiland. Het gaat om ongeveer 380 flexwoningen op de Makerskade. Deze woningen zijn waarschijnlijk eind 2024 klaar.

Bij het ontwerp van de brug en de bouw is rekening gehouden met de natuur. Het vervoer van de brugdelen van de Gerda Tarobrug is over water gegaan. Dit zorgt voor minder uitstoot door vrachtverkeer. Ook als de brug onderhoud nodig heeft, gebeurt dat op deze manier. Onder de brug. Er zitten vleermuiskasten onder de brug zodat vleermuizen zich kunnen nestelen.

Het water aan de zuidkant van de Gerda Tarobrug en bij de Diemervijfhoek is beschermd natuurgebied. Daarom komen er geen steigers of aanlegplekken bij de brug. Je kunt vanaf Strand IJburg met een bootje, sup, surfplank of roeiboot het water in.

De bruggen naar Strandeiland zijn vernoemd naar vrouwelijke fotografen. Gerda Taro is een schuilnaam van Gerta Pohorylle. Ze was een Duitse oorlogsfotografe. Ze streed tegen het nazisme en werd in 1933 opgepakt voor het verspreiden van anti-nazipropaganda. Ze wordt gezien als de eerste fotografe die aan het front stierf.