150 jaar geleden werd daadwerkelijk de slavernij afgeschaft. Waardering, blijdschap en opluchting bij de Keti Koti herdenking in het Oosterpark. koning Willem-Alexander bood excuses aan voor de rol van Nederland speelde tijdens Nederlandse slavernijverleden. Ook vroeg hij om vergiffenis, omdat zijn voorouders destijds niet hebben ingegrepen tegen het systeem en het leed dat nazaten van tot slaaf gemaakten nog steeds treft. Met gejuich werd het excuus ontvangen.

Het was een bijzondere manifestatie in het Oosterpark. Met belangstelling was uitgekeken naar de aanwezigheid en de toespraak van de koning. Rond het Slavernijmonument luisterden genodigden naar de toespraak, maar ook vele belangstellenden volgden buiten het afgezette deel rond het monument de herdenking. Net als de mensen rond het monument beschermden zij zich met paraplu’s tegen de regen, die de droefheid aan de herinnering van de slavernij symboliseerde.

Ook op het Museumplein volgden mensen die afkwamen op het Keti Koti Festival op grote schermen de bijeenkomst in het Oosterpark. Vanwege de te verwachten grote belangstelling was het festival verplaatst naar het Museumplein. Volgend jaar zullen herdenking en festival weer met elkaar verbonden worden in het Oosterpark.

De ruimte rond het Slavernijmonument wordt de komende jaren aangepast. Het wordt een waardige plek van nationale allure. ‘Een plek waar we de geschiedenis kunnen blijven vertellen, de slachtoffers kunnen herdenken en stil kunnen staan bij de doorwerking van deze geschiedenis in onze huidige samenleving’, aldus stadsdeelbestuurder Jan-Bert Vroege. Door de verandering kunnen er straks ook grote evenementen bij het monument worden georganiseerd. Het streven is om de nieuwe inrichting klaar te hebben vóór de Keti Koti herdenking van 2025.