Hoe is het om als woongroep in een gebouw te wonen dat oorspronkelijk bedoeld was voor fatsoenlijke dames uit de deftige stand? ‘Het kasteel’ werd het in de volksmond genoemd. Anita Boelsums is in gesprek met leden van de woongroep Knoll.

Bewoners Leo en Jasmin.

Samen met hun kinderen en drie andere woongroepen wonen zij aan het Eikenplein, in een pand dat begin 19e eeuw op aanwijzing van de gefortuneerde Elisabeth Otter Knoll is neergezet voor dames van zekere stand die door omstandigheden niet in staat waren in eigen onderhoud te voorzien.

Chateaux Knoll met haar prachtige Art Deco trappenhuis.

In de jaren zestig van de vorige eeuw veranderden de opvattingen ten aanzien van ouderenhuisvesting. Om aan de nieuwe eisen te voldoen verhuisde de Elisabeth Otter Knoll Stichting in 1982 naar een nieuw verzorgingshuis, gecombineerd met aanleunwoningen, aan de Loowaard in Buitenveldert. Het is er weer even chic ingericht.

De inrichting van de regentenkamer met de mooiste stukken van Elisabeth is meeverhuisd naar de nieuwe regentenkamer en een groot portret van haar siert er de hal. De twee stoeltjes mochten terug van de stichting en staan nu weer te pronken voor een van de glas-in-lood ramen aan het Eikenplein.

Interviews, techniek en samenstelling  Anita Boelsums
Foto’s  Marianne Boogaard en Anita Boelsums
Gedichtfragmenten uit  Platanen op het Eikenplein door Meikeminne Clinckspoor, april 2015
Muziek   Our houseCrosby, Stills, Nash & Young | Cello sonate no.1, opus 38Johannes Brahms