Home Overzicht Zaterdag staat Amsterdam op de Dam stil bij de oorlog in Oekraïne

Zaterdag staat Amsterdam op de Dam stil bij de oorlog in Oekraïne

0

Gemeente Amsterdam roept iedereen op om zaterdag om 18.00 uur naar de Dam te komen om stil te staan bij de oorlog in Oekraïne. Amsterdam sluit hiermee aan bij een groot aantal Europese steden dat vergelijkbare bijeenkomsten organiseert uit solidariteit met de Oekraïners.

De manifestatie met muziek, zang en verschillende sprekers vindt plaats van 18.00 tot 19.00 uur. Burgemeester Halsema opent de bijeenkomst met een toespraak. De bijeenkomst wordt afgesloten met 2 minuten stilte gevolgd door het Oekraïense volkslied.

Op het programma staan onder meer Het Nederlands Philharmonisch Orkest, Trijntje Oosterhuis en Dwight Dissels, Het Amsterdams Andalusisch Orkest en sprekers als de gevluchte studente Taisiia Kosenok, Emiel de Sévrèn Jacquet, Honorair Consul voor Oekraïne in Nederland, uitgever Derk Sauer en de Amsterdamse stadsdichter Marjolijn van Heemstra.

Meer dan twee miljoen mensen zijn de afgelopen weken op de vlucht geslagen voor de verschrikkingen van de oorlog in hun land. Honderden van hen zijn inmiddels in Amsterdam aangekomen, op zoek naar een veilig onderkomen. Om stil te staan bij de vele slachtoffers van de oorlog en om solidariteit te betuigen met Oekraïne en de Oekraïense bevolking sluit Amsterdam zich aan bij de oproep van EuroCities. Dat is het netwerk van Europese steden.

In veel Europese steden komen mensen zaterdag om 18.00 uur samen. Daaronder zijn Amsterdam, Bologna, Brussel, Edinburgh, Florence, Frankfurt, Genua, Gent, Den Haag, Leipzig, Marseille, Milaan, Nice, Parijs, Palermo, Riga, Rome, Rotterdam, ‘s Hertogenbosch, Sevilla, Stuttgart, Stockholm, Tallinn, Tirana, Turijn, Riga en Zagreb.