Home Overzicht Christaan de Wetstraat is nu definitief schoolstraat

Christaan de Wetstraat is nu definitief schoolstraat

0

In een schoolstraat wordt de straat aan het begin en het einde van de schooldag tijdelijk afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Zo kunnen de kinderen veilig van en naar school. De Christiaan de Wetstraat is de tweede schoolstraat van Amsterdam. Bij basisschool de Kaap wordt de straat twee keer per dag tijdelijk afgesloten.

Na een proef is het besluit genomen de straat definitief schoolstraat te maken. De school en de ouders hebben de gemeente gevraagd maatregelen te nemen tegen de drukte in de straat. Die leidde tot onveilige situaties voor de kinderen. In een proef van vier maanden heeft de gemeente gekeken of het kort afsluiten van de straat bijdraagt aan het verkeersveiliger maken van de schoolomgeving. Omwonenden en ouders konden hun ervaringen in een enquête kenbaar maken.

De verkeersveiligheid rondom de school is verbeterd, vinden omwonenden en vooral de ouders van leerlingen. Buurtbewoners geven wel aan dat de parkeeroverlast toeneemt. Als de Christiaan de Wetstraat twee keer per dag is afgesloten, nemen bakfietsen en geparkeerde auto’s in de aangrenzende straten wel erg veel ruimte in.

Dit jaar wil de gemeente 27 schoolomgevingen veiliger maken. Hierbij is van alles mogelijk, denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van verkeersdrempels of markeringen op de weg schilderen. Ook helpt het als scholen en ouders onderling afspraken maken over het gewenste gedrag bij halen en brengen. Hoe minder kinderen met de auto naar school worden gebracht, hoe veiliger het is en hoe kleiner de overlast voor de buurt. Hoe veiliger het rond de school is, hoe meer ouders en kinderen lopend of op de fiets naar school komen.