Home Overzicht Expositie over vrijheid tijdens onderhoud Monument op de Dam

Expositie over vrijheid tijdens onderhoud Monument op de Dam

0

Het Nationaal Monument op de Dam ondergaat van half mei tot eind december groot onderhoud. Tijdens de werkzaamheden staat een vijf meter hoge bouwwand rondom het monument. Daarop is vanaf begin juni een expositie over het thema vrijheid, de Dam en het monument te zien.

Het Nationaal Monument stamt uit 1956 en is het resultaat van een samenwerking tussen beeldhouwer Rädecker en architect Oud. Het rijksmonument is gemaakt van de Italiaanse steensoort Travertin. Door deze materiaalkeuze heeft het monument iedere 25 jaar een onderhoudsbeurt nodig. In 1997 is het monument voor het laatst gerestaureerd en sindsdien vindt een jaarlijkse inspectie plaats. Het monument wordt gedurende het hele jaar intensief gemonitord, zodat het schoon, heel en veilig blijft.

Bij het onderhoud gaat het vooral om de restauratie en vervanging van de natuursteen en de verbetering van de verankering met de betonnen kern van het monument. Hiervoor worden delen van het monument gedemonteerd. De restauratiewerkzaamheden vinden voor een groot deel plaats bij een steenhouwerij buiten de stad.

Op de bouwwand komt in samenwerking met het Amsterdam Museum een tentoonstelling over het thema vrijheid, de geschiedenis van de Dam en het monument. De expositie die vanaf begin juni is te zien bestaat uit foto’s, teksten en filmpjes. Ook is er een audiotour over de bedrijven rondom de Dam.