Home Dwars nieuws Column | 3 is altijd de oude 3 gebleven

Column | 3 is altijd de oude 3 gebleven

0
Justus van Oel

Wat is een ‘sniep’? Ik denk dat u zich dat de afgelopen jaren weleens heeft afgevraagd. Veel trambestuurders ook. Welnu, een sniep is een puntig stuk grond. In Diemen hadden ze zoiets en daar staat nu een gelijknamige woonwijk, waar een tram naar toe gaat. Zonder deze lijn 19 zouden u en ik nu waarschijnlijk nooit geweten hebben wat een ‘sniep’ is. Kleine dingen, maar ze doen er toe.

Zoals ook tramjaloezie. Uitleg: nooit woonde ik op een plek die voorop een tram stond. De bewoners van eindbestemming ‘Diemen Sniep’ dus wel. Je eigen tramlijn. Pure luxe! Nu het mindere nieuws: het GVB wil mogelijk de 19 schrappen. Probeerplannetje, er kan nog van alles gebeuren, maar tóch. Zoveel trams heb je al niet in Oost, en die 19 ligt daar erg handig. Mogen we boos over worden. Woedend hoeft nu ook weer niet: de vervanger op het traject van Weesperplein naar de Sniep wordt een andere tram, lijn 7. Het is niet ideaal, maar ja, personeelstekort, bezuinigen en die Noord-zuidlijn was inderdaad een hele dure. Het rekensommetje zal kloppen. En alles went, het is bekend. Of je koopt alsnog een auto of een vette elektrische fiets met SUV-banden. Wel hoop ik dat iedereen gaat protesteren, en dat dat helpt. Nou, tot zover dit stukje.

Nee, niet dus. Heere Heeresma schreef, lang geleden, een boek dat door scholieren nog steeds word gelezen: ‘Han de Wit gaat in ontwikkelingshulp’. Lekker dun en geestig. Het verhaal gaat zo: als Han eindelijk weet wat hij wil, andere mensen aan een beter leven helpen, gaat hij op de brommer naar het Tropenmuseum om te solliciteren. Helaas komt hij daar onder lijn 9 en overleeft dat niet. Voor mij was – om een of andere reden –  deze lijn 9 de tram van Han de Wit, waar ik hem ook trof.  Dus toen de 9 werd opgeheven was er minstens één Amsterdammer die dacht: ‘Goh, dat is nu ook jammer voor onze Han.’ Waanzin, maar wel het soort waanzin waardoor je verbonden voelt met plekken, wijken, met jouw stad. Tramlijnen verbinden, dat is hun nut, maar ze verbinden ook op een andere manier. Voorbeeld: stèl dat lijn 7 de nieuwe 19 wordt (die voor mij trouwens de oude 9 is), ben ik toch weer extra blij dat de 3 altijd de oude 3 is gebleven. Rijdt van mijn eerste zwembad langs mijn eerste huis naar mijn huidige huis, via nog duizend andere plekken in mijn leven. Als ze ooit aan de 3 komen, komen ze aan mij. Dan wordt het keiharde actie.