Home Dwars nieuws Column Carolien de Heer | Dank je wel actieve bewoners van Oost

Column Carolien de Heer | Dank je wel actieve bewoners van Oost

0
De column van een stadsdeelbestuurder komt dit keer van Carolien de Heer

Het nieuwe jaar is begonnen en ik hoop dat het een wat makkelijker jaar gaat worden dan vorig jaar. Persoonlijk vond ik het afgelopen jaar moeilijk te verteren. Na twee coronajaren, die heel zwaar waren voor veel mensen, kwamen de energieprijzen die door het dak gingen en de boodschappen die voor veel mensen bijna onbetaalbaar werden. Het zou fijn zijn als mensen weer een beetje lucht en lichtheid krijgen. Even geen zorgen over of je nog brood kunt kopen voor je kinderen, je schulden niet nog verder oplopen en of je de huur van je huis nog kunt betalen.

Als gemeente hebben we allerlei regelingen voor mensen die met hun inkomen deze lasten niet meer kunnen betalen. Ze staan op amsterdam.nl/werk-inkomen/hulp-bij-laag-inkomen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog initiatieven zoals de Voedselbank.  Er is ook een groep ongedocumenteerden die vanwege het feit dat ze geen verblijfstatus hebben niet voldoen aan de criteria. Ik ben daarom heel dankbaar dat er organisaties zijn in stadsdeel Oost die zich bekommeren om deze mensen.

Het gaat hier om zeer laagdrempelige organisaties van vrijwilligers met goede contacten in de buurt. Ze delen voedsel, maaltijden, kleding en andere boodschappen uit en wijzen ook op de hulp en ondersteuning waar deze bewoners gebruik van kunnen maken. Uiteindelijk wil ik niet dat mensen afhankelijk zijn van dit soort hulp, maar soms is het helaas nodig. Toen we afgelopen jaar merkten dat de vraag naar deze hulp hoog bleef en de voorraden van de organisaties slonken, hebben we als stadsdeel Oost extra geld uitgetrokken.

De organisaties die deze hulp bieden doen vaak nog veel meer dan voorzien in de eerste levensbehoeften. Zoals het bieden van taallessen en andere cursussen om mensen verder te helpen, laagdrempelige hulp bij problemen en doorverwijzing naar andere hulp. We hebben buurtvaders, buurtmoeders en buurtjongeren die rondes doen in de buurt om mensen aan te spreken en hulp te bieden. De verbinding in de buurt en met mensen die het moeilijk hebben wordt gelegd.

Ik blijf het heel bijzonder vinden dat wij zoveel mensen in dit stadsdeel hebben die zich vrijwillig inzetten voor een ander. Ook als het koud en nat is of juist vreselijk heet of op tijdstippen dat anderen met hun voetjes omhoog op de bank zitten. Mensen die niet bezig zijn met persoonlijk gewin, maar zich bekommeren om anderen in de samenleving. Die een voorbeeld zijn voor iedereen en onze maatschappij een beetje mooier maken. Dank jullie wel lieve actieve bewoners van Oost! Jullie inzet wordt gezien en zeer gewaardeerd.