Bewoners uit de Oosterparkbuurt verzamelen het verhaal van hun woning of van dat van de buren. Daarmee willen ze de herinnering aan de vele joodse bewoners, die tijdens de Tweede Wereldoorlog de buurt verlieten en niet terugkeerden, levend houden.

In de afgelopen twee jaar hebben al meer dan veertig bewoners in de Oosterparkbuurt de verhalen van Joodse bewoners achterhaald en op gedenkposters verteld. Deze posters hangen vanaf half april tot en met de eerste week van mei achter de ramen van hun huizen. Door te vertellen gedenken de huidige bewoners de vele Joodse bewoners van de Oosterparkbuurt levend.

 Gedenken door te vertellen

In de Oosterparkbuurt woonden in de jaren voor de oorlog veel Joden. Het was een buurt met Joodse winkeltjes, waar Joodse kleermakers, diamantslijpers, marktkooplui, verpleegsters en leraren woonden met hun gezin. In de jaren tussen 1940 en 1945 zijn door de Duitse bezetter duizenden mensen uit de Oosterparkbuurt gedeporteerd en vermoord.

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van jouw buurt, jouw huis en de mensen die er in 1940 woonden? Doe dan mee aan het verhalenproject van het 4 mei comité Oosterparkbuurt en geef je op per mail [email protected]

Check www.4meioosterpark.nl