Home Overzicht In balans komen, in balans zijn

In balans komen, in balans zijn

0

Je voelt je onrustig. Je blijft maar doorhollen en dit kan op den duur ongezond zijn. Om dit te compenseren eet je graag en veel. Het liefst zou je eens niets hoeven doen. Is dit herkenbaar? Ik geef toe, soms heb ik er ook last van. In mij hoor ik dan het stemmetje ‘ik ben toch niet lui, ik kan niet zomaar niets doen’. En ja, van lekker eten houd ik ook wel.

Dit heeft alles te maken met het element aarde. Als het element uit balans is, merken we dit op door bijvoorbeeld veel willen eten; alsmaar doorhollen; of door piekeren.

Feng Shui werkt met vijf elementen: aarde, water, hout, vuur en metaal.  Graag wil ik het element aarde er uitlichten,  In mijn werk als interieur architecte en feng shui professional werk ik veel met het element aarde. Het staat  voor gronding, met beide benen op de grond staan in het hier en nu. Juist in tijden van informatieovervloed of confrontaties met uitzonderlijke situaties hebben we rust in onszelf nodig. Het element aarde helpt hierbij.

Gegrond raken kun je op verschillende manieren. Door yin-yoga te beoefenen of gewoon tegen een boom aan te gaan staan. Dat ik alles aankan als ik maar gegrond ben, vind ik nogal abstract.

Het aarde-element kun je toepassen in bruin-tinten van je kleding, in activiteiten als koken, tuinieren, kortom met aandacht dingen doen. In het moment zijn en genieten, bijvoorbeeld van de verzameling schaaltjes van je oma die op je dressoir staan. Of van het schilderijtje op je bureau, dat je nichtje gemaakt heeft. Een paar minuten de details van je omgeving in je opnemen en gewoon genieten van het zijn. En kun je kalmeren door bijvoorbeeld adem te halen vanuit je voetzolen.

Aarde is Yin, de vrouwelijke energie, die graag traag, liefdevol en zacht wil zijn. Dit vind ik zo heerlijk aan mijn beroep:  de door de klant aangedragen knelpunten in het interieur oplossen met de vijf elementen.

Zoals een klant van mij, die na de scheiding gaat verhuizen naar een kleinere woning, waar rust in de leefomgeving essentieel is. Hier kijk ik vanuit het element aarde – waar in huis zij het beste haar ‘batterijen’ kan opladen en in balans kan komen. Een interieur met zachte, natuurlijke materialen zoals een vloerkleed, gordijnen en kussens op de juiste plek kunnen al het verschil maken.

_____

Ilona Kröber van Set in Motion is interieurarchitecte, Feng Shui professional en al meer dan 25 jaar kleurspecialiste.

¹) Feng Shui is een duizenden jaar oude geneeskunde, filosofie en wetenschap afkomstig uit China. Hierin wordt ervan uitgegaan, dat alles met alles is verbonden. Elk ding, elk gevoel, elke gedachte, elk levend wezen staat in relatie met al het andere. Onze leef- en woonomgeving heeft grote invloed op ons welbevinden. Door het positief beïnvloeden van onze leefomgeving gaan wij nog prettiger wonen en een gelukkiger leven voeren.

²) Yin-yoga is een meditatieve vorm van Yoga, waarbij de vrouwelijke Yin-energie wordt ondersteund je lichaam beter te voelen en te ontspannen.

³) Nine Star Ki is het oudste Chinese horoscoop, ca. 5000 jaar oud. Dit horoscoop werkt, net als Feng Shui met de 5 elementen.