Home Kunst Het Holland Festival in Oost

Het Holland Festival in Oost

0

Van 3 tot en met 26 juni staat cultureel Amsterdam in het teken van het Holland Festival, dat dit jaar trouwens 75 jaar bestaat. Een bonte stoet van theater-, dans-, muziek- of multidisciplinaire producties overspoelt dan al de (uit)hoeken van de stad. Een groot deel hiervan zal zich afspelen in Oost. Zo opent het festival In Carré en sluit het af in Park Frankendael. Tips van oost-online.

Oscar Smit

Naast de Duitse theaterregisseur Nicolas Steemann staat de Afrikaanse zangeres Angélique Kidjo centraal tijdens dit festival. Beiden zijn zogenaamde associate artists: zij verlenen hun artistieke stem en blik aan het programma. Kidjo is met haar Afrika-pop al ruim dertig jaar een bekend fenomeen. Het begon met een album dat zij in 1989 maakte met de Nederlandse (jazz)muzikant Jasper van ’t Hoff. Sindsdien werkte ze met vele beroemdheden zoals Bono, Ziggy Marley of Herbie Hancock. Haar laatste album heet ‘Mother Nature’(uit 2021). Hierop vraagt ze aandacht voor de manier waarop de mens met Moeder Aarde omgaat.

* Op 3 en 4 juni staat Carré met Mother Nature in het teken van Kidjo’s laatste album met veel Afrikaanse artiesten en eigentijdse dans en muziek.

* 5 en 6 juni in het Muziekgebouw, de hedendaagse opera Antarctica. Met muziek van AskoISchönberg en indrukwekkende videobeelden van kunstenaar Mike Daly.

* 7 juni is Afrikaanse muziek te horen in het Muziekgebouw. In Bolodjo Plus wordt traditionele dans en muziek uit Benin, het geboorteland van Angélique Kidjo, vermengt met elektronica.

* 11 en 12 juni in het Muziekgebouw: L’Olivier. Dit theaterconcert is genoemd naar het symbool van de vrede, de olijfboom. De Franse rapper en theatermaker Abd A Malik stond in 2019 ook al op het Holland Festival. Dit keer neemt hij zijn vrouw, Wallen, mee. Verwacht een muzikale mix tussen oost en West plus teksten van Perzische en Franse dichters.

* 17 en 18 juni in het Muziekgebouw: Moby Dick; Or, The Whale. Dans, een stomme film en een strijkorkest ziehier de multidisciplinaire bewerking van Herman Melville’s beroemde boek ‘Moby Dick’ (uit 1851).

* 24 en 25 juni in Park Frankendael. Gratis vertoning van opera’s op een groot scherm. Met op 24 juni een nog door het publiek te kiezen titel en op 25 juni Der Freischütz, een romantische opera uit de 19e eeuw die in juni ook in de Stopera wordt opgevoerd.

* 24, 25 en 26 juni in het Muziekgebouw: Kein Licht (2011/2012/2017). Muziektheater dat zich afspeelt in een wereld na een kernramp, waar de mens zijn grip op het leven kwijtraakt. Een gedurfde combinatie van muziek, theater, tekst en technologie.

Deze voorstellingen zijn vooral in Oost te zien. Voor het programma elders in de stad, zoals de Melkweg, clu Lofi, Het Concertgebouw, Gashouder of Stadsschouwburg check www.hollandfestival.nl