Home Duurzaam Toch geen referendum in Noord-Holland over windturbines

Toch geen referendum in Noord-Holland over windturbines

0

Een referendum over windturbines zoals de actiegroep Windalarm wilde is van de baan. Volgens de coalitiepartijen in Provinciale Staten van Noord-Holland is windturbines geen onderwerp voor een referendum. Het referendumvoorstel van de actiegroep Windalarm kreeg wel steun van de gehele oppositie.

Het stond al vast dat de actiegroep een lange weg te gaan had. Voordat het referendum er daadwerkelijk zou komen, waren handtekeningen nodig van tienduizenden Noord-Hollanders.

Windalarm haalde vorig jaar om vijfhonderd handtekeningen op om het voorstel op de agenda van Provinciale Staten te krijgen. Daar was geen bezwaar tegen. De coalitiepartijen GroenLinks, VVD, D66 en PvdA wezen het verzoek af. Volgens die partijen was het onderwerp ongeschikt voor een referendum. Een volksraadpleging zou voor onzekerheid oponthoud zorgen bij initiatiefnemers van windturbines en gemeenten die bezig zijn met de voorbereiding ervan.

Het referendum zou gaan over de aanpassing van de voorwaarden die aan windturbines worden gesteld binnen de provincie. In Noord-Holland waren windmolens niet toegestaan binnen 600 meter van woningen. Het provinciebestuur wil daarvan af. Deze regel geldt die alleen in de provincie Noord-Holland.