Home Dwars nieuws Column | Olleveegee

Column | Olleveegee

0

Op een dag waren zomaar alle ziekenhuizen uit de stad verdwenen. Zo voelde het. Behalve dan het Olleveegee –  zo noem je dat als je voor Echte Amsterdammer wilt worden aangezien. Dat stadsziekenhuis heet overigens tegenwoordig OLVG-Oost, want ja, er is nu ook een OLVG-West. Lekker simpel, zou je zeggen. Maar mensen die eventjes niet goed luisteren lopen daardoor nu de kans om kilometers verderop bij het verkeerde ziekenhuis te belanden – ik heb gehoord dat zelfs personeel dat soms overkomt.

Maar niet zeuren – over die namen heeft een ingehuurd bureau lang nagedacht, er was inspraak van personeel en cliënten, ook was er een wedstrijd naam-verzinnen en de winnaar heeft gewonnen, alles in orde. En niet zeuren: de moderne gezondheidszorg vraagt inderdaad om efficiency, fusies en grote moderne gebouwen. Bovendien, de meeste Amsterdammers wónen allang niet meer in de oudere wijken. Het Burgerziekenhuis? Hotel geworden. De kraamkliniek in houten huisjes op de Zeeburgerdijk? Spoorloos verdwenen. Je kan het dus ook andersom bekijken: wat een wonder dat juist de bewoners van Oost nog een echt ziekenhuis in de buurt hebben, het Olleveegee!

Nu woon ik zelf een stukje verderop, inmiddels, maar één van mijn kinderen is daar geboren. Dat was een moeizame affaire, de moeder moest weken van tevoren al in het ziekenhuis gaan liggen. Het was een zeer warme herfst – toen al – en het ziekenhuis was vol in verbouwing. Lawaai, lelijkheid en ongemak. Maar wat ontzettend fijn dat ik elke dag, gewoon op mijn fiets, langs kon komen. En dat gold ook voor heel veel andere mensen, onze vrienden en kennissen uit ‘de stad’. Ze kwamen. Dat is de grote zegen van een ziekenhuis in de buurt hebben.

Eind goed al goed, dochter gezond geboren, maar ook: hoe troostend waren de nabijheid en simpele bereikbaarheid van het Olleveegee tijdens die lange weken van wachten. Dát soort dingen, vrees ik, is iets wat door de ingehuurde bedrijfskundigen niet meer wordt meegenomen, bij het voorbereiden van alweer de volgende efficiencyslag. Het laatste grote ziekenhuis in Oost is veilig, denk ik. Maar de dag lijkt te naderen dat er verder binnen de Ring alleen nog maar gewoond gaat worden. Geen loodgieters, want geen plek voor werkplaatsen. Als je een restaurant of café hebt, ga je maar naar de groothandel langs de snelweg. Nu ben ik oud en daardoor geneigd tot pessimisme, maar alle middelbare scholen kunnen natuurlijk ook naar de rand van de stad. Dat gaat vast nog wel iemand bedenken.

Reageren? Graag. Naar [email protected]. Meer www.justusvanoel.nl.