Het zomerreces is voorbij en de verkiezingen zijn inmiddels een half jaar geleden. De tijd vliegt voorbij en gelukkig zitten we niet stil. De werkzaamheden aan het zuidelijk deel van de Weesperzijde vorderen gestaag. Langzaam rukken we op richting de roeivereniging in het midden van de Weesperzijde. Ook daar gaan we straks aan de slag met een herinrichting. Het ontwerp hiervan is vorig jaar al vastgesteld, maar de invulling van het nieuwe groene middengedeelte was nog niet bepaald. Deze groenvakken, die nu al met veel passie door buurtbewoners worden beheerd, vullen we samen met bewoners in.
Afgelopen week kreeg ik het nieuwe ontwerp gepresenteerd door drie bewoners, die spraken namens de buurt. Ik kreeg eerst een mooi inkijkje in hoe ze het proces hadden doorlopen. De tuin kreeg tenslotte veel meer ruimte, dus wat wilden ze eigenlijk met de tuin? Ze hebben een geweldige tocht gemaakt naar allemaal mooie groene of juist minder groene plekken in de stad: van andere buurttuinen tot het Amstelstation en Artis. Ze lieten zich inspireren op vormen, beplanting en materialen. De bewonersgroep wilt graag een ecologische tuin die er door de seizoenen heen leuk uit ziet met planten die passen bij de omgeving en goed zijn voor de biodiversiteit. En zoals ze nu ook al hebben; een pluktuin met kruiden, fruit en groenten. Met al deze ingrediënten zijn ze aan de slag gegaan met een ontwerper en groenexperts en hebben ze een prachtig ontwerp gemaakt.
Het terrein tussen de Ruyschstraat en de roeivereniging zal straks totaal anders zijn. In plaats van heel veel auto’s, zijn er straks hele mooie grote groenvakken. Tuinen met organische vormen en met hoogteverschil zodat het meer glooiend is dan hoekig en stads. De buurt kan daar dan naar hartenlust tuinieren en de rest van de stad mag daar zomaar van meegenieten. En dat zijn best een hoop mensen, want de Weesperzijde is een van de drukste fietsstraten van de stad. Dus dankjewel Christien, Wies en Linda voor de presentatie en de heerlijke proeverij met ingrediënten uit de huidige tuin. Met name dank voor al het harde werk van jullie en jullie medebuurtbewoners.
Meerdere buurtbewoners zien graag, net als ik, een groenere stad. Een andere drukke straat in Oost is de Piet Heinkade. Dagelijks razen massa’s auto’s voorbij in deze behoorlijk stenige omgeving. Dat kon anders, vonden bewoners Siep en Ge. Dus klopten zij bij het stadsdeel aan. Het was even zoeken naar budget en mogelijkheden, maar toen dat eenmaal beschikbaar was, ging het snel. Maar liefst 2500 vierkante meter groen komt erbij. Het gebeurt niet vaak dat je in één keer zoveel tegels kan wippen en dat de stad zo veel groener en waterbestendiger met meer biodiversiteit wordt. Het mooie is dat vrijwel iedereen enthousiast wordt van meer groen, want het zorgt voor een meer leefbare stad.
Ik ben blij dat we met dit soort mooie groenprojecten echt het verschil kunnen maken in de stad en dat ik dit de komende jaren ook mag blijven doen voor Oost.
Dus let goed op, Oost zal groen, groener, groenst worden!