Home Duurzaam Comité Schone Lucht start vijfdaagse campagne ‘StopVattenfall’

Comité Schone Lucht start vijfdaagse campagne ‘StopVattenfall’

0

Het Comité Schone Lucht, gericht tegen de bouw van de biomassacentrale van energiebedrijf Vattenfall in Diemen, gaat een ‘Tour de Biomassa’ van vijf dagen maken met een digitale billboardbus’ door Amsterdam en buurgemeenten. De start is donderdag 28 januari bij de Stopera 

In het bijzijn van deskundigen zal het comité de bezwaren tegen biomassaverbranding in het algemeen en tegen Vattenfall in het bijzonder toelichten. Daarnaast is er de première van de film die tijdens de campagne getoond zal worden. De campagne van Comité Schone Lucht is gericht tegen de geplande bouw van de grootste biomassacentrale van het Zweedse energiebedrijf Vattenfall in Diemen.

Het comité gaat tijdens de tour in gesprek met burgers en bestuurders over mogelijkheden om het initiatief van Vattenfall te stoppen. Hiervoor zullen elke dag wetenschappers, bosdeskundigen en politici, landelijk zowel als lokaal, gevraagd worden een dag mee te reizen met de bus.

Onder het motto ‘StopVattenfall’ zullen mensen van het comité films laten zien over de schadelijke effecten van biomassaverbranding op het klimaat en de natuur. De Tour eindigt bij de Rechtbank Haarlem. Daar vindt op 1 februari de zitting plaats tegen de omgevings- en natuurvergunning van de biomassacentrale. Het Comité Schone Lucht, Mobilisation for the Environment en Natuurmonumenten hebben beroep tegen de  vergunningen aangetekend.

De houtgestookte biomassacentrale van Vattenfall heeft een CO2-uitstoot die hoger is dan steenkool en tweemaal zo hoog als de huidige gasstook. De geïmporteerde houtpellets zijn gewonnen door systematische industriële kaalkap van bossen in onder andere Scandinavië

Voor de 200.000 ton houtpellets die jaarlijks nodig zijn, dient elk jaar een bos van ruim vier bij vier kilometer te worden kaalgekapt. De biomassacentrale van Vattenfall verergert de klimaat- en biodiversiteitscrisis en verslechtert de lokale luchtkwaliteit. Het is het paard achter de wagen spannen. De subsidie van 400 miljoen euro dient besteed te worden aan energiebesparing en aan échte duurzame energie zoals wind- en zonne-energie, bodemwarmte en warmte uit oppervlaktewater.