Home Overzicht Comité Schone Lucht ‘Stop met bouw van de biomassacentrale’

Comité Schone Lucht ‘Stop met bouw van de biomassacentrale’

2

Het Comité Schone Lucht roept Vattenfall op de bouw van de biomassacentrale in Diemen te staken. Als het aan Vattenfall ligt, komen er in Nederland geen nieuwe biomassacentrales bij. Dat heeft de CEO van het energiebedrijf in een interview in Trouw van 31 oktober aangegeven. Des te opmerkelijker dat Vattenfall besloten heeft wel door te gaan met de bouw van de biomassacentrale in Diemen.

De biomassacentrale in Diemen wordt de grootste van Nederland. Het hout dat in de centrale verbrand wordt, heeft een zeer negatief effect op de luchtkwaliteit in de omgeving. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat emissies van de toekomstige biomassacentrale hoger zijn dan tot nu toe werd aangenomen. Het gaat om hoge concentraties fijnstof, maar ook om Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) zoals kwik, cadmium en dioxines.

Het Comité streeft naar biomassavrij Nederland in 2020. Als Vattenfall zijn reclameslogan serieus neemt, is het vreemd dat het bedrijf wel wil doorgaan met de bouw. Daarom roept het Comité Vattenfall op de bouw te stoppen. Tot de wereld definitief fossielvrij is, kan Vattenfall doorgaan met de huidige gascentrale en investeren in alternatieven zoals geothermie, zonne-energie en aquathermie.

2 REACTIES