Home Dwars Slag om het Watergraafsmeer

Slag om het Watergraafsmeer

0

De boten zijn weer terug! Boten van wilgenhout, in park Frankendael. Een schoolvoorbeeld van omgevingsgerichte cultuureducatie én bijzonder leuke speelobjecten in het park!

Rode Loper op School

Niet veel mensen weten het. Maar ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog vond er een heuse zeeslag plaats in Amsterdam Oost: De Slag om het Watergraafsmeer. In 1573 was de Watergraafsmeer nog een binnenmeer en vochten de Watergeuzen, Spanjaarden en Amsterdammers er om de heerschappij. Waar nu Park Frankendael ligt, woedde ooit een felle zeeslag. De Geuzen vochten er tegen de Spanjaarden, die Haarlem hadden omsingeld.

De Geuzen wilden de bevoorradingsroute over de Diemerdijk bezetten, zodat de Spaanse soldaten niet bevoorraad konden worden. Van deze ‘zee’ is nu niets meer te zien. De Rode Loper op School gebruikt deze gebeurtenis in het kunstproject De Slag om het Watergraafsmeer; cultureel erfgoed in de eigen omgeving komt zo heel dichtbij.

Bootjes van wilgenhout
Deze geschiedenis is verbeeld door leerlingen van de WSV en de Lidwinaschool. De kinderen maakten kennis met wilgenkunstenaar Jan van Schaik. In de klas vlochten zij modelbootjes van wilgentwijgen. Een aantal kinderen hebben daarna met hem grote wilgenhouten slagschepen gemaakt in het park. Deze zijn er nu te bewonderen en er kan mee gespeeld worden.

Voor iedereen
Bij dit project komen historie (cultureel erfgoed), ambacht (vlechten), kunst en natuuronderwijs heel mooi samen. Het leren wordt levensecht. De kinderen horen welke geschiedenis zich in de eigen buurt heeft afgespeeld. Ze kunnen naar de Ringdijk lopen om het gebied dat vroeger onder water stond met andere ogen te bekijken. Wat begint als kunstproject mondt uit in een openbaar speelobject voor talloze kinderen uit de buurt.

De Slag om het Watergraafsmeer is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting Kunsteducatie De Rode Loper op School, wilgenkunstenaar Jan van Schaik, basisscholen Watergraafmeerse Schoolvereniging en Lidwinaschool, Vereniging Vrienden van Frankendael, Stadsdeel Oost en Waternet. Naar idee van Caroline Wendte (destination art).

Kunst dichtbij
Sinds 2000 organiseert De Rode Loper op School een grote verscheidenheid aan cultuureducatieve programma’s voor de basisscholen in Amsterdam Oost. Dat doen we door kunst dicht bij het kind te brengen én door de omgeving en de kunstinstellingen uit het stadsdeel erbij te betrekken. Afgelopen jaar werd samengewerkt met 25 scholen en namen ruim 17.000 kinderen deel aan de programma’s. Dit jaar bestaat De Rode Loper op School 20 jaar. De boten, in slagorde opgesteld, worden tijdens het jubileum van De
Rode Loper op School feestelijk onthuld en maken onderdeel uit van de KinderKunstBiënnale.