Home Overzicht Containers voor het inzamelen van gfe/t-afval afgeleverd bij 6000 woningen in Oost

Containers voor het inzamelen van gfe/t-afval afgeleverd bij 6000 woningen in Oost

0
Bestuurder Jan-Bert Vroege overhandigde een gfe/t-container aan een bewoonster in Betondorp

Tanja Oosterbaan, bewoner Betondorp kreeg een gfe/t container voor groente-, fruit-, etensresten en tuinafval. Ze is blij dat ze onder andere haar tuinafval voortaan in een grote container kwijt kan. De afgelopen twee weken zijn maar liefst 6000 gfe/t containers afgeleverd bij laagbouwwoningen in stadsdeel Oost. In buurten waar nu nog geen rolcontainer zijn afgeleverd, dat buurten met veel hoogbouwwoningen, krijgen begin 2025 verzamelcontainers voor gfe/t op straat.

Gfe/t afval maakt nu voor ongeveer een derde van het restafval uit. ‘Dat is zonde, zegt stadsdeelbestuurder Jan-Bert Vroege, ‘want van gfe/t kunnen we compost maken. Als het apart wordt ingezameld kunnen we het voor 100 procent verwerken en dat scheelt weer een hoop op de afvalberg. En bewoners met een tuin en groene vingers kunnen aan de gang in hun tuin. In een rolcontainer kun je toch een stuk meer tuinafval kwijt dan in je prullenbak binnen. Het zal in het begin wellicht nog een beetje wennen zijn, maar bewoners kunnen verbeterpunten altijd melden en reacties worden zo snel mogelijk opgepakt.’

Niet bij alle woningen zijn containers afgeleverd. Een aantal bewoners heeft al eerder in de tuin een container voor het verwerken van gfe/t geplaatst. De compost die dat oplevert, wordt dan in de eigen tuin gebruikt. Via een formulier kon je melden dat je een container van de gemeente niet nodig hebt. Dat is niet overal goed gegaan. In zo’n geval staat er dan toch een container, met het huisnummer erop, voor de deur.

Het stadsdeel is al eerder met een proef gestart voor verzamelcontainers op Java-eiland en IJburg. Een deel van deze containers wordt behouden, gecombineerd met de nieuwe rolcontainers. Het gfe/t dat nu al gescheiden wordt opgehaald in Amsterdam gaat goed. Er wordt weinig ander afval aangetroffen in het gfe/t afval. Ook voor het scheiden van restafval is het beter om gfe/t afval apart in te zamelen. Gfe/t is namelijk een natte materie, dat is niet bevorderlijk voor de scheiding van restafval.

Om bewoners, die nu een gfe/t container hebben ontvangen, te helpen met het scheiden van afval van etensresten, worden er gratis aanrechtbakjes uitgedeeld. Bewoners ontvangen hier en brief over met coupon. Tijdens promotiedagen kunnen bewoners het aanrechtbakje ophalen en informatie krijgen over het scheiden van afval. Zo kunnen bijvoorbeeld koffiecups, tabaksresten en kauwgom niet in de gfe/t bak.

Check amsterdam.nl/containers | telefoon 14-020.