Home Dwars nieuws Cultuurverkenner zoekt kunstenaars

Cultuurverkenner zoekt kunstenaars

0

Wie is die figuur die bij nacht en ontij door de parken en plantsoenen, straten en steegjes spiedend rondfietst? Die op verrassende plekken zijn oor te luisteren legt, zijn ogen de kost geeft? Het is de verkenner van het Amsterdams Fonds voor de Kunst in Oost, Wouter van Herwaarden.

F. Vogels | Foto Eva Plevier montage | Dwars

Cultuurverkenners zijn de oren en ogen van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK). Zij zijn onvermoeibaar op zoek naar jonge makers die zich bezighouden met muziek, beeldende kunst, letteren, theater en dans. In Oost is dat Wouter van Herwaarden die nu drie maanden in dienst is. Hij komt uit de beeldende kunst, heeft een galerie en geeft het vak Kunstactualiteit aan de Vogue Akademie. Hij heeft kunstgeschiedenis gestudeerd, maakt zelf geen kunst.

‘Ik werk vanuit de wens om jongeren in aanraking te brengen met kunst’

Hoe doe je dat, Cultuurverkenner zijn?
Je bent het uithangbord van het AFK in het stadsdeel. Daardoor komen mensen naar je toe om je uit te nodigen voor een gesprek. Door het gesprek met de een kom je op het idee om iemand anders te benaderen. Mijn taak is nieuwe initiatieven en kunst in de buurt te signaleren. Zo komen de culturele vertakkingen in de stad op een natuurlijke manier tot stand. Het is wederzijdse interesse, ook als het kunstproject uitgevoerd wordt. Ik kom niet alleen in contact met mensen die informatie over kunstfinanciering zoeken, ik heb een groot netwerk en daarnaast heb ik mijn voelsprieten uitgezet om meer kunstenaars in Oost te leren kennen. We beoordelen de subsidieaanvragen niet, dat doen andere mensen van het AFK uit teams die per discipline zijn samengesteld.

Ik zie toch iets van een romantisch beeld van de zoekende verkenner. Maar jij bent hoofdzakelijk met beeldende kunst bezig. Hoe voorkom je dat je in je eigen netwerk blijft hangen?
Ik probeer actief te zijn in andere disciplines en doe mijn best om alle betrokken creatieven in Oost te leren kennen. Om te voorkomen dat beeldende kunst de overhand krijgt, omdat dat nu eenmaal mijn thuishonk is, probeer ik zo veel mogelijk mensen te spreken te krijgen en in het totale aantal contacten een evenredige verdeling te maken. En soms moet ik zelfs oppassen dat ik niet te veel overhel naar andere disciplines. Antiselectie mag het ook niet worden. Ik ben drie maanden bezig, dat is nog kort en het is een functie van een dag in de week.

Dat is heel weinig, één dag per week.
Ik vind het zo leuk dat ik er meer tijd in stop want het verkennen stopt niet na die ene dag.

Heb je een filosofie van waaruit je werkt?
Ik werk vanuit de wens om jongeren in aanraking te brengen met kunst. Ik kom voor jongeren op uit persoonlijke ervaring, – ik kwam er vroeger niet toe om naar een museum te gaan, een soort museumvrees denk ik. Maar toen ik eenmaal door had hoe enthousiast ik van musea werd, wilde ik dat ook anderen laten ontdekken. Ik ben galerie Fleur en Wouter begonnen om ook jongeren in staat te stellen kunst te kopen. Ik hou van lesgeven over kunst , – en als verlengde daarvan jongeren de weg te wijzen in subsidieland.

Hoe word je verkenner?
Het fonds zocht iemand die in dit geval in Oost woonde, bij voorkeur jong, – je moest sterke binding hebben met kunst en cultuur en een netwerk. Als je ervaring had in de kunstwereld kon je geschikt gevonden worden. Ik solliciteerde en werd aangenomen voor de job.

Voor wie doe je het?
Voor mensen die willen weten hoe het subsidiecircuit werkt, – bijvoorbeeld: buitenlandse kunstenaars die hier wonen, ook zij kunnen een aanvraag doen want het AFK is er voor alle Amsterdammers. En voor mensen met plannen voor kunstprojecten zijn er duidelijke vragen om te weten te komen binnen welk vakje, zoals letteren, theater, enzovoort, ze vallen – en welke subsidie bij ze past.

Wat als interdisciplinaire projecten niet in een hokje passen?
De aanvragers kunnen dan een discipline kiezen waar ze het meeste affiniteit hebben. Dat ligt dus bij de aanvrager en niet bij het Fonds.

Je bent er toch om cultuur te stimuleren? Toch niet alleen faciliteren?
Ook stimuleren, dat is zeker waar. Dat ligt ook in de vragen besloten, – je moet bijvoorbeeld duidelijk maken waarom jouw professionele of amateurproject belangrijk is voor Amsterdam. Dat is een voorwaarde voor een subsidieaanvraag.

Niet iedereen schrijft makkelijk en via het woord moeten al die aanvragers hun zegje doen.
Dat is zo, er zijn veel mensen die niet goed weten hoe een subsidieaanvraag werkt. Als je niet zo makkelijk schrijft, raad ik je aan iemand te zoeken die wel met woorden uit de voeten kan. Wij verkenners kijken mee of alles volgens de voorwaarden is aangevraagd, of dat er nog iets ontbreekt. Wij geven alleen advies, schrijven niet mee.