Home Overzicht Cybersoek opent voedselbank voor laptops en digitale ondersteuning

Cybersoek opent voedselbank voor laptops en digitale ondersteuning

0

Cybersoek op het Timorplein opent de eerste Cyberbank van Nederland. Het is een soort voedselbank voor laptops en digitale ondersteuning. De gemeente is partner van initiatiefnemer Cybersoek.

Amsterdammers met een laag inkomen en een stadspas (‘groene stip’) kunnen begin 2022 tegen betaling van statiegeld van 20 euro aanspraak maken op een laptop. Organisaties en particulieren kunnen de laptops doneren, die vervolgens worden opgeknapt door jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook de gemeente levert laptops voor dit project van Cybersoek.

Mensen met een stadspas met groene stip kunnen zich elke eerste maandag van de maand voor de Cyberbank aanmelden. Het aantal beschikbare laptops van die maand wordt verloot.

Ongeveer 13 procent van de Amsterdammers kan niet overweg met digitale apparaten, blijkt uit onderzoek van IOS. De stad digitaliseert in hoog tempo en die ontwikkeling is door corona versneld. ‘Daarmee groeit ook de kloof tussen Amsterdammers die wel met internet en alle digitale mogelijkheden kunnen omgaan en Amsterdammers die dat niet kunnen, zegt wethouder Meliani. ‘Omdat ze geen laptop hebben, of omdat ze niet beschikken over digitale vaardigheden. De Cyberbank van Cybersoek verkleint samen met partners deze digitale kloof op een slimme en duurzame manier.’

Amsterdammers kunnen al 20 jaar terecht bij Cybersoek op het Timorplein met hun digitale vragen, zodat ze mee kunnen doen in een samenleving waarin bij iedereen en alles online is. Vanaf de eerste coronagolf in 2020 voorziet de gemeente Amsterdam 3.750 volwassen Amsterdammers tot het einde van dit jaar van een opgeknapte laptop. Ook ontvingen 2.364 mensen een internetabonnement in de vorm van een dongel.

10 december is de Internationale Dag van de Mensenrechten. Op deze dag vraagt de gemeente aandacht voor ‘digitale’ rechten, zoals privacy en toegang tot digitale apparaten en internet. Wethouder Touria Meliani (Digitale Stad) overhandigt dan symbolische de eerste laptop aan de Cyberbank.

Op vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 december organiseert de gemeente Amsterdam samen met partners in de stad verschillende gratis activiteiten rondom digitale rechten. Van korte films en exposities tot een stadswandeling langs de datasporen van de stad. Dit gebeurt onder de noemer Digital Rights Day en  samen met het Digital Rights House Amsterdam.

Check de Cyberbank | Cybersoek | Digital Rights Day