Home Overzicht Uitslagen: D66 ook in Oost de grootste

Uitslagen: D66 ook in Oost de grootste

0

D66 de partij die landelijk bij de verkiezingen voor de Tweede Kamerheel goed scoort, doet het in Amsterdam ook goed met 22,8 procent van de stemmen. Alleen in de Indische Buurt komt D66 met 19,8 procent van de stemmen niet boven de stedelijke score uit. Bij alle andere postcodegebieden in Oost schommelt het percentage tussen 24,2 in de Dapperbuurt tot 33,0 procent in het Amstelkwartier. Hoe deden de andere partijen het in Oost?

Politiek

De PVV, tweede op het stembiljet, scoort in Oost maar matig. Tussen de 1,8 procent op het Zeeburgereiland en 3,8 procent in de Watergraafsmeer, terwijl stedelijk de PVV 5,1 procent van de stemmen vergaarde.

De VVD is in het Amstelkwartier en op IJburg groot. Scoort deze partij stedelijk gezien 12,7 procent van de stemmen op IJburg is dat 15,6 procent en in het Amstelkwartier zelfs 17,8 procent. Boven de 10 procent scoort de VVD op Zeeburgereiland en in postcodegebied 1011. In alle andere postcodes tussen Amstel en IJ komt deze partij niet boven de 10 procent.

Ook in Oost krijgt GroenLinks, de grootste partij in de gemeenteraad, belangrijk minder stemmen dan eerder voor zich winnen. Stedelijk blijft de stand op 10,3 procent staan. Met name op IJburg blijken de windturbines het vertrouwen in GroenLinks te hebben beïnvloed en kiest 8,3 procent voor deze partij. In andere delen van Oost scoort GroenLinks beter dan stedelijk.

De coalitiepartij in de gemeenteraad, de Partij van de Arbeid, haalt stedelijk met 7,5 procent van de stemmen. In Oost schommelt het aantal stemmen tussen 4,1 procent in het Amstelkwartier tot 8,5 procent in Centrum Oost 1018. Daar vergaart de andere coalitiepartner de SP ook wat meer stemmen, 5,3 procent. Dat is veel meer dan in de andere gebieden van Oost. Alleen in de Dapperbuurt haalt de SP 5,0 procent en dat is 0,1 procent meer dan stedelijk.

Opvallende deelnemer aan de verkiezingen is de Partij van de Dieren. Deze vergaart stedelijk veel stemmen, 7,1 procent. Ook in Oost doet deze partij het goed en zelfs veel beter dan de PvdA. In Centrum Oost met 9,5 en 9,8 procent.

Denk haalt stedelijk 6,7 procent van de stemmen. In de Indische Buurt is dat percentage veel groter: 14,0 procent en in Oud Oost sleept Denk 10,4 procent van de stemmen weg. Forum voor Democratie doet het in Oost, op een enkele uitzondering na, over het algemeen minder goed dan stedelijk, waar een percentage van 2,7 wordt genoteerd.

De nieuwkomers BIJ1 en Volt weten stedelijk respectievelijk  5,8 en en 5,9 procent van de kiezers voor zich te winnen. Volt gaat in Oost daar gemiddeld dik overheen met als uitschieter het Amstelkwartier waar Volt 11,3 procent laat noteren. In de Indische Buurt haalt BIJ1 de meeste stemmen, 7,8 procent.