Home Overzicht Dagelijks sonates van Biber live vanuit de Oosterkerk op je beeldscherm

Dagelijks sonates van Biber live vanuit de Oosterkerk op je beeldscherm

0

Deze maand spelen Franc Polman (viool) en Henk Verhoef (orgel / klavecimbel) vanaf 11 mei iedere werkdag om 17.00 uur precies één van de zogenaamde Mysterie- of Rozenkrans-sonates van Heinrich von Biber (1644-1704). Ze worden live uitgezonden. De sonates zijn tussen de 5 en 8 minuten lang.

De eerste week worden de vijf sonates, die de ‘blijde geheimen’ als onderwerp hebben, gespeeld. De tweede week de vijf ‘droevige geheimen’ en de laatste week van de maand de vijf ‘glorievolle geheimen’. Op zondag 31 mei zal Franc Polman de Passacaglia voor viool solo spelen, die de serie composities afsluit.

Heinrich Ignaz Franz von Biber (1644-1704) was één van de grootste vioolvirtuozen van de zeventiende eeuw. Zijn meest bijzondere werken zijn de Mysterie- of Rozenkrans-sonates. De sonates heten zo, omdat ze de ‘Geheimen van de Rozenkrans’ tot onderwerp hebben. Het zijn als het ware muzikale overdenkingen bij episodes uit het leven van Jezus, zoals de geboorte, de kruisweg, de verrijzenis etc. bedoeld om te klinken in het kader van de Maria-devotie in het Salzburg van de zeventiende eeuw.

Voor violisten zijn de sonates een uitdaging, niet alleen omdat de muziek zelf virtuoos is. Biber vraagt de violist om zijn viool anders te stemmen dan normaal. Dat geeft een bijzondere klank aan iedere sonate. Technisch is dat lastig, want de violist ziet andere tonen dan hij hoort; de notatie is als het ware een geheim, waarvan de betekenis zich alleen kan openbaren door te spelen.

Violist Franc Polman studeerde in Amsterdam. Hij speelt in binnen- en buitenland in verscheidene orkesten, waaronder het Orkest van de 18de Eeuw, en in kamermuziek-ensembles. Henk Verhoef is organist van de Oosterkerk.

Je kan de livestream bekijken op www.twitch.tv/francpolman