Na meer dan twintig straten die ik inmiddels beschreven heb in deze rubriek komen er natuurlijk vaker wat onbekendere straten aan de orde. De planner van PostNL (Martin) helpt gelukkig mee in mijn zoektocht naar onbekende pareltjes in Oost. De Bessemerstraat in de Don Boscobuurt is er zo één. Ik werd er zowaar herkend als schrijvende postbode. Dan heb je als straat natuurlijk meteen een streepje voor.

Sinds 1982 woonde Fokko Kuik in verschillende buurten in Oost, werkte ruim 20 jaar als verkeersadviseur bij de gemeente en is sinds vorig jaar postbezorger in de Watergraafsmeer. Zo bouw je persoonlijke banden op met verschillende straten in Oost. Volg Fokko Kuik door de straten van Oost.

Het is maar een kort zijstraatje van de Ringdijk en vroeger heette het Ringlaan, wat nu inderdaad wat overtrokken lijkt. Er staan maar weinig woningen. De oudste en meest karakteristieke huizen zijn al meer dan 100 jaar oud, maar er staan ook wel nieuwere appartementengebouwen met wat minder uitstraling.

Er staat ook een oud schoolgebouw in het straatje, de Sint Leonardusschool uit 1906. Daar hebben veel mensen goede herinneringen aan begrijp ik via de website Geheugen van Oost. Het was een katholieke school voor gewoon lager onderwijs. Inmiddels is het in gebruik als Moskee, geloof ik.

Dat het een katholiek buurtje was, blijkt ook uit het feit dat iets verderop, op de hoek met de James Wattstraat de katholieke Christus Koningskerk staat. Deze werd in 1959 – één dag voor mijn geboorte, dan weet u dat ook weer – geopend en is sinds 1996 niet meer in gebruik als kerk.

Het was een zogenaamde votiefkerk, lees ik op Amsterdamopdekaart.nl, een kerk die gebouwd werd om een belofte in te lossen, als de gebeden verhoord werden. De Sagrada Família in Barcelona is ook zo’n votiefkerk. De katholieke gemeenschap van Amsterdam had in oorlogsjaar 1944 beloofd de stad een kerk te schenken als ze voor de ergste gruwelen van de oorlog gespaard zou blijven.

Inmiddels heeft de kerk een nieuwe functie gekregen als hotel. Ik ben benieuwd wat ze met de kerkzaal voor bijna duizend gelovigen gedaan hebben of gaan doen, maar ik had natuurlijk geen tijd om even naar binnen te gaan. De post moest immers bezorgd worden en achter de Bessemerstraat bleek zich tot mijn verrassing een heus nieuwbouwwijkje te bevinden. Daar zijn de bewoners ook gek op brievenbuspakketjes. Daar, op de plaats van een afgebroken Mytylschool (wat waren er vroeger toch veel scholen in oost!) is een nieuw pleintje gerealiseerd (het Alan Turingplein) met appartementen en zelfbouwwoningen. Lijkt me daar best leuk wonen als de bouwwerkzaamheden straks klaar zijn, maar volgens Funda staat er niks te koop.

Zo zie je maar weer, je kunt al ruim veertig jaar in Oost wonen, er zijn altijd weer verrassende plekjes om te ontdekken. En als ik er een keer aan denk, ga ik toch eens in dat hotel kijken wat ze met die oude kerkzaal gedaan hebben. Zie dat maar als mijn votief.

Lees ook
De andere straten van Fokko Kuik