Voor mensen uit Amsterdam en Amstelland die door omstandigheden tijdelijk dakloos zijn geworden is een nieuw passantenhotel geopend. Het pension met 93 woningen aan de H.J.E. Wenckebachweg blijft tien jaar staan. De tijdelijke sociale huurwoningen bieden onderdak aan mensen die bijvoorbeeld door een scheiding of faillissement geen eigen woning meer hebben. Met begeleiding van HVO-Querido kunnen de meeste bewoners binnen een á twee jaar de draad weer oppakken en een nieuwe start maken.

In het nieuwe passantenpension is Abdel Hafti een van de eerste gasten. ‘Helaas ben ik gescheiden, zo ben ik mijn woning kwijtgeraakt, net als veel mensen hier. Hier aan de Wenckebachweg zitten vooral mannen. Want na een scheiding blijven de vrouwen en kinderen meestal in het huis wonen.’

Bijna zes jaar is Abdel Hafti op straat geweest. Buiten geslapen en overal. ‘Op straat raak je alles kwijt. Daardoor kom je in een verwarde positie terecht. Je kunt bijna niet meer helder denken omdat je geen rust hebt. Je kunt je kinderen niet zien. Dat is zwaar. Nu werk ik weer aan een basis om verder te gaan, hier bouw ik weer op. Dat komt doordat ik me hier kan concentreren, hier kan ik focussen op dingen die belangrijk zijn en mijn ding doen.’

Dakloos worden kan iedereen gebeuren, zegt Abdel Hafti. ‘Ook al zit ik nu hier, ik noem mezelf nog steeds dakloos, want ik heb geen woning. Mensen hebben een woning nodig, je wil toch een basis voor jezelf, want dan pas kom je verder. Ik ben blij dat ik hulp krijg bij passantenpension Wenkebachweg. Je moet wel veel zelf doen, maar daar hebben ze groot gelijk in, vind ik. Zelf doen is beter en de mensen hier helpen je overal bij.’

Het passantenpension is in opdracht van Amsterdam en Ouder-Amstel door de Alliantie gebouwd in samenwerking met HVO-Querido. Het complex bestaat uit 93 woonunits verdeeld over vier etages. Elke woning beschikt over een eigen keuken, toilet en badkamer. De ruimte rond het gebouw wordt groen ingevuld en er zijn plekken voor het stallen van fietsen.