Home BoekvandeWeek De Boekenkeus van deze week: ‘De dappere ridster’ van Janneke Schotveld

De Boekenkeus van deze week: ‘De dappere ridster’ van Janneke Schotveld

0

27 Ik hoorde Janneke Schotveld voor het eerst het woord ‘ridster’ gebruiken toen ze in oktober 2018 te gast was in de een aflevering van kinderboekenpodcast ‘De grote vriendelijke podcast’. Ze was daar te ere van het verschijnen van haar eerste sprookjesboek ‘De kikkerbilletjes van de koning’. Toen was de ridster nog ‘slechts’ een personage in één van de sprookjes in dit boek, inmiddels heeft ze een eigen boek verdiend. Begin juni verscheen ‘Avonturen van de dappere ridster’.

Dit boek gaat niet over zomaar een ridster, dit is de dapperste ridster van het land. Deze dame bestrijdt op haar fiets het kwaad, terwijl ze bruine bolletjes eet. Of ze nu een ontsnapte leeuw terugbrengt naar de dierentuin, kinderen leert zwaardvechten op school, of verdwenen schilderijen terugbrengt, ze staat voor iedereen klaar en beschermt het hele land tegen het kwaad.
Het zijn losse verhalen met steeds een ander onderwerp, maar het zijn iedere keer avonturen op grote en kleinere schaal waar de ridster zich moedig doorheen slaat.

Wat ik heel prettig vond bij het lezen van dit boek is dat het op geen enkel moment een issue is dat het hier om een vrouwelijke ridder gaat, en of dat afwijkend zou zijn of niet. Verder is er net als in de twee sprookjesboeken die Schotveld hiervoor schreef ook weer voldoende aandacht voor diversiteit, op alle gebieden (sekse, huidskleur, etc.) zonder dat het er te dik bovenop ligt.

De illustraties zijn, anders dan bij de twee voorgaande sprookjesboeken, van de hand van Milja Praagman. Praagman weet met de blauwe accenten die de boventoon voeren in de tekeningen de stoerheid, moed en de eigenzinnigheid van de ridster mooi in beeld weer te geven.

Achterin het boek is een serie tips te vinden, voor alle toekomstige ridsters van ons land.

__

De dappere ridster is geschreven door Janneke Schotveld
in het Nederlands verschenen bij Van Holkema & Warendorf
Annick van Kessel is boekverkoper bij Athenaeum Roeterseiland, Roetersstraat 41