Home Nieuws uit Artis Ontdek de stadsnatuur tijdens de Artis Avondwandeling

Ontdek de stadsnatuur tijdens de Artis Avondwandeling

0

Artis start op 9 juli met avondwandelingen. Het is een luisterwandeling waarbij je met een app door het park navigeert, luistert naar gesprekken tussen verschillende Artis-experts en de natuur van de stad ontdekt. Kijk naar de vele vogels in het park en leer de geluiden herkennen en speur naar egelhopen.

De stad is veel meer dan alleen de plek waar mensen wonen: het barst er van de natuur. Van de bloemen op het balkon en de waterplanten in de grachten tot de vele vogels die in de bomen en struiken leven. De natuur in de stad is overal, we zijn elkaars medebewoners en ons bestaan is met elkaar verweven. Veel planten en dieren passen zich aan in de door de mens vormgegeven omgeving.

Zo zijn er vogels die een hoger geluid zijn gaan produceren om boven de stadsgeluiden uit te komen en spinnen die eigenlijk niet van licht houden, maar hun webben aanleggen naast lampen om zoveel mogelijk insecten te kunnen vangen. Tijdens de Artis Avondwandeling ontdek je deze natuur van de stad, die zich pal onder onze neus ontwikkelt en waar we ons niet altijd bewust van zijn. Wat is stadsnatuur nu precies? Welke dieren en planten rekenen we hiertoe? Zijn wij mensen zelf ook stadsnatuur?

Van bijen tot moerasflora
In Artis leven dieren in het park, zijn bomen en planten, maar is ook stadsnatuur. Dat wil zeggen: dieren en planten die er zelf zijn gaan leven, die komen en gaan en zo onderdeel zijn van alle andere stadsdieren en planten in de stad. In Artis vind je talrijke voorbeelden; van korstmossen tot egels, van paddenstoelen tot vleermuizen en van moerasflora tot bijen. Dat is geen toeval; in het park wordt er alles aan gedaan om deze soorten aan te trekken en te behouden. Denk aan het plaatsen van bijenhotels en nestkastjes, het planten van veel nectarrijke bloemen en planten met zaden en bessen.

De meer dan 750 bomen in het park zorgen voor schaduw, beschutting en nestgelegenheid voor onder andere de wilde reiger en de kwak. Daarmee is de stadsnatuur onderdeel van Artis en Artis onderdeel van de stadsnatuur. Tijdens de interactieve luistertour, waar je als bezoeker voor een deel zelf de route kunt bepalen, vertelt dierverzorger Job van Tol hier alles over en laat zien wat je zelf kunt doen om de stadsnatuur een handje te helpen. Gedurende de wandeling maak je als luisteraar ook kennis met andere Artis-experts waaronder een van de hoveniers.

Artis na openingstijd
De Artis Avondwandeling loop je van 9 juli tot 30 augustus. Op donderdag, vrijdag en zaterdag, tussen 18.00 en 20.00 uur. Het reserveren van een starttijd is verplicht en kan uitsluitend via de website. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur, is Nederlands gesproken en wordt aanbevolen voor volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar.

Toegangskaarten zijn vanaf maandag 6 juli te koop via de website van Artis en kosten € 15,00 voor reguliere bezoekers, toegang voor Artis-leden is gratis. De Artis Avondwandeling-app is vanaf 9 juli gratis te downloaden voor zowel iOS als Android telefoons. Je dient een eigen koptelefoon of oordopjes mee te nemen en niet te vergeten een telefoon met voldoende opgeladen batterij.

Check www.artis.nl/wandeling.