Home BoekvandeWeek De boekenkeus van deze week: Peter Buurman: ‘Een goede nachtrust’

De boekenkeus van deze week: Peter Buurman: ‘Een goede nachtrust’

0

7Peter Buurman las ik voor het eerst in Sampler van uitgeverij Das Mag. Van de acht verhalen bleef Buurman me bij. Ik was vergeten waarom precies, totdat ik Een goede nachtrust lag te lezen. Die Buurman kan schrijven. En ja, je las het goed, ik lag. Drie avonden voor het slapen gaan las ik over de inbreker, de soapster, de medewerker van de shoarmatent en de man. Drie avonden sliep ik onverstoord door.

Buurman weet in zijn schrijven te balanceren tussen het realistische en het bizarre. Een goede nachtrust opent met een inbraak, een actie die het hele verhaal zal tekenen. Er blijkt namelijk nog iemand thuis te zijn. Tussen de twee karakters ontstaat een onwaarschijnlijke vriendschap, een vriendschap die een nacht lang voor bizarre avonturen zorgt: in een nachtcafé, een shoarmatent, een kliniek voor mensen met een slaapgebrek, op de set van een soap.

En zo kruizen de wegen van onze vier karakters zich. De inbreker, de man, de soapster die maar niet in slaap komt, en de medewerker van de shoarmatent die op de langste nacht van het jaar, waarbij de klok een uur wordt teruggedraaid, twee keer hetzelfde uur over moet doen. Een goede nachtrust is een ongelofelijk sterk debuut. Origineel, grappig, zit goed in elkaar, en jeetje wat heb ik er lekker van kunnen slapen en dromen.

_____

Een goede nachtrust is geschreven door Peter Buurman
verschenen bij Das Mag
Kay Brumans is boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel Roeterseiland, Roetersstraat 41