Home Overzicht De Charme van Oost in première op filmfestival Van Eigen Bodem

De Charme van Oost in première op filmfestival Van Eigen Bodem

0
Jaika huurt een jongerenwoning.

Tugela85 organiseert 14 oktober voor de derde keer het filmfestival Van Eigen Bodem, waar je kunt genieten van vier verfrissende korte films gemaakt door Nederlandse filmmakers. Het is een dynamische avond in vier zalen, en na afloop zullen de makers in gesprek gaan met het publiek. Een van die films gaat over Amsterdam-Oost, en de gevolgen van de gentrificatie op huidige en toekomstige bewoners.

Liesbeth van Schijndel

In De Charme van Oost maken we kennis met twee actieve buurtbewoners uit Oost. Wil, die de opbouw vanuit de oorlog heeft meegemaakt, en Jaika, een jongere actieve buurtbewoner. Ze hebben ieder een eigen beleving van de buurt door de jaren heen.

De 36-jarige filmmaker Sandeep Bacha maakte zelf de gentrificatie in de Bijlmer mee, en vraagt zich af hoe mensen van Oost de gebiedsontwikkeling ervaren.

Saamhorigheid

Sandeep woonde in zijn studententijd op IJburg en reisde vaak door Oost. Hij raakte het afgelopen jaar steeds meer gecharmeerd van de wijk en de mensen die er wonen en werken. Zijn waardering voor de buurt is ook opgebloeid door het initiatief Open Deuren, waar hij het maakproces van alle kunstwerken heeft vastgelegd. Het project ging van start in de Transvaalbuurt, en een deel werd voorbereid in een werkplaats aan de Cruquiusweg in het Oostelijk Havengebied.

‘Ik was erg onder de indruk van de saamhorigheid. Zelf woon ik in Holendrecht, en ik ken geen vergelijkbare organisaties die op zo’n manier bewoners met elkaar verbindt.’

Noud Verhave (Moving Arts) heeft Sandeep benaderd of hij een film wilde maken en hem aan Wil en Jaika gekoppeld.

Gentrificatie in Oost

Wat merken Wil en Jaika van de gentrificatie in Oost? Wil woont sinds 1945 in de Transvaalbuurt en is de langst wonende bewoner van de wijk.

Ze bespreken sociaal-maatschappelijke problemen zoals de veranderde samenstelling van de inwoners, het verdwijnen van sociale huur en de almaar stijgende levenskosten. Met als conclusie dat de naoorlogse woningnood in feite nog steeds niet is opgelost. Wat betekent de gentrificatie voor de mensen in de buurt en de toekomst van de wijk?

Will woont sinds 1945 in de Transvaalbuurt.

Van Eigen Bodem #3
Vrijdag 14 oktober om 19.00 uur
Geprogrammeerd door Noud Verhave (Moving Arts Project)
Entree 6 euro, liefst vooraf reserveren

De volgende vier films zijn te zien:

Final Momento (2022)

Een korte film over het ontsnappen van de dagelijkse werksleur en over de patronen die men opbouwt in het normale dagelijkse leven. Beleef het contrast tussen de twee kanten van de spiegel: succes en ambitie of rust en zelfontwikkeling.
Regie en script: Lennox Schmidt

Firelily (2019-2020)

Een vrouw strijkt neer vanuit China met niets anders dan hoop op een nieuwe toekomst. Na het verlies van haar geliefde komt ze naar dit land op zoek naar zijn familie waar ze de verschillen tussen culturen voelt. Zal ze haar plaats kunnen vinden in deze nieuwe wereld?
Regie en script: Emily van der Veer

Zelf in een Doosje (2020-2021)

Zes sculpturen zijn uitgeleend aan oudere inwoners van twee Friese dorpen. De film legt hun eerste ontmoetingen met de objecten vast, evenals de verbinding die ze in de loop van de tijd met de objecten ontwikkelden. De objecten krijgen betekenis in de context van persoonlijke verhalen, zowel voor de bewoners als voor het publiek dat de film bekijkt.
Maker: Sijben Rosa

De charme van Oost (2022)

Amsterdam is aan het veranderen en mensen maken zich zorgen. Wat is het karakter van Oost? En voelen mensen zich straks nog wel thuis in Oost? Het publiek wordt verrast met de unieke kijk op Amsterdam Oost van deze filmische documentaire speciaal gemaakt voor Van Eigen Bodem.
In principe is De Charme van Oost nu eenmalig op het witte doek te zien. Binnenkort wordt hij ook geplaatst op het YouTubekanaal van Moving Arts Project.
Regie, script en camera: Sandeep Bacha

Tugela85 is een ontmoetingsplek en broedplaats voor kunstenaars en cultureel ondernemers. Vanuit een prachtig oud schoolgebouw aan de Tugelaweg wordt hard gewerkt om de wijk en Amsterdam leuk, mooi, gelijkwaardig, divers en bewoonbaar te houden.

Tugela85, Tugelaweg 85