Home Overzicht De dagen van week 19 | Iedere dag is anders…

De dagen van week 19 | Iedere dag is anders…

0

De wereld is in beweging. Iedere dag opnieuw. Oost heeft z’n eigen dynamiek, maar houdt wel rekening met wat er deze week in de wereld gebeurt. Tussen Amstel en IJ en daarbuiten. Welke bijzondere dagen zijn er deze week?

dinsdag 9 mei
is het Europadag. Dat is het jaarlijkse feest van vrede en eenheid in Europa. De datum markeert de verjaardag van de historische Schuman-verklaring, waarin Schuman pleitte voor een nieuwe vorm van politieke samenwerking in Europa, die oorlog tussen de Europese naties ondenkbaar zou maken. Schumans voorstel wordt gezien als de eerste aanzet tot wat later de Europese Unie zou worden.
Maar waarom het op deze dag ook nog de Dag van de Beroerte is, valt niet te rijmen.

woensdag 10 mei
is het Nationale Offline Dag. Tijdens deze dag worden individuen, gezinnen, scholen en bedrijven uitgedaagd om mee te doen aan  24-uur offline. Lijkt lastig. In ieder geval is oost-online niet offline.

donderdag 11 mei
is Eet wat je wilt Dag. Deze dag is niet ontstaan ‘voor de lol’ maar meer om mensen juist een positief gevoel te geven over hun lichaamsgewicht en om de stress van het dieet voor één dag in het jaar weg te nemen. Deze dag is in het leven geroepen door twee Amerikaanse acteurs, Thomas & Ruth Roy.

vrijdag 12 mei
is het de Dag van de Verpleging. 12 mei 1820 is de geboortedatum van Florence Nightingale, die algemeen wordt beschouwd als grondlegster van de moderne verpleegkunde. De enorme inzet en bevlogenheid waarmee verpleegkundigen en verzorgenden hun werk uitoefenen is bewonderenswaardig. Zij verdienen hiervoor veel waardering.

zaterdag 13 mei
op Internationale Hummus Dag vieren we onze liefde voor de smaak van Hummus, de spread met als belangrijkste ingrediënt kikkererwten.
Deze zaterdag is het ook Wereld Trekvogeldag. Deze wordt twee keer per jaar gehouden: op de tweede zaterdag van de maand mei en oktober. Deze dag wil ons duidelijk maken dat het noodzakelijk is om trekvogels en hun leefgebieden te beschermen. Trekvogels zijn afhankelijk van de situatie in de landen waar ze doorheen vliegen. Dit jaar is het thema ‘lichtvervuiling’.
Als klap op de vuurpijl is het ook
Nationale Molendag, het grootste molenfeest van Nederland. Honderden wind- en watermolens in heel Nederland openen hun deuren om bezoek te ontvangen. Onze eigen molen de Gooyer torent als ‘hoogste houten molen van Nederland’ boven zijn omgeving uit. Hij is ook bekend dankzij buurman brouwerij ’t IJ op de Funenkade. Het is een stellingmolen, die werd ingezet om koren te malen. Helaas is dit monument niet te bezoeken.
Vandaag is het ook Wereld Cocktail Dag. Deze dag is in het leven geroepen door vakantieganger Jace Shoemaker-Galloway als een gezellige dag om een ​​gezellige borrel te vieren. Je kunt op deze dag ook gewoon een lekker biertje drinken bij brouwerij ’t IJ naast de molen.

zondag 14 mei
is het Moederdag. Het is een feestdag die wordt gevierd ter ere van het moederschap en de invloed die moeders hebben op de samenleving.

Wat valt er te beleven in Oost? Kijk in de Agenda van oost-online